21.07.2015 | 19:24
Нощта е бременна с очаквания. Бързата кучка ражда близнаци
Страстите на на една калинка, която прескача от цвят на цвят

Радио “Фокус”: …За съдебната реформа като цяло и за промените в основния закон ще разговаряме с проф. Георги Близнашки, експерт и преподавател по конституционно право, експерт към Комисията за изменение на българската Конституция (поканен от ДПС! – б.р). Не беше изненада позицията на АБВ вчера по време на срещата с премиера (позицията е – не сме оптимисти за пазарлъка, б.р.), да очакваме ли различна позиция и предложения и след днешната среща с ДПС?

Георги Близнашки, конституционалист, консултант: Днешната среща с ДПС може би ще се окаже решаваща за предстоящата конституционна ревизия в петък, защото изискуемите 180 гласа, тоест 3/4 от общия брой народните представители е една твърде висока бариера, трудно постижима цел. (Така и стана, срещата беше повече от решаваща; резултатът е, че ДПС и ББ се разбраха да не пипат почти монархическите пълномощия на Цацаров, но да изимитират някаква реформа, за която ДПС ще осигури толкова гласове в НС, колкото са необходими; б.р.)

РФ: В този ред на мисли очаквате ли в днешната среща все пак след нея да се излезе с решение за това какво ще се случи по време на гласуването?

ГБ: Трудно ми е да гадая, остава да се види до какви резултати ще доведе тази среща. Важното е да се осмисли от обществеността, че предложенията на министър Христо Иванов претърпяха грандиозен провал на 7 юли тази година в Конституционната комисия. Това е безпрецедентен случай в историята – предложения за конституционна реформа, които предполагат нарастващо съгласие от различните страни, бяха отхвърлени от самата комисия. Така че не остава нищо друго на министър-председателя, освен да потърси съгласие от различни страни, поне от онези, които възразяваха срещу направените предложения (и да приемеме всичко, което му се предлага без условия и възражения, б.р.).

РФ: Проф. Близнашки, ненапразно, в началото в обявлението казахме, че сте експерт в Комисията за изменение на българската Конституция, не е тайна, че сте поканен като експерт от ДПС, като председателят на партията заяви тогава, че иска да чуе мнението на специалист, дори ако това означава това мнение да противоречи на собственото или на това на партията. Какви основни предложения като експерт и препоръки имате вие?

ГБ: Какви предложения имам аз в момента – няма особено значение. Ние се намираме в напреднала фаза (на бременността, от която ще се роди реформата – б.р.), когато предстои гласуването. Единственото, което има значение е дали ще се съберат 180 или поне 160 гласа при гласуването в петък… Оттук нататък предстои да се види дали ще може да се постигне един минимум на доверие между основните политически сили, за да се направи следващата крачка. Тоест поне по част от направените предложения да се постигне съгласие, но недоверието е високо, защото поведението на Христо Иванов е неадекватно. Вместо да се вслушат в аргументите на критиците, те организираха протестни митинги срещу главния прокурор, което е абсурдно. Самите управляващи организират митинги срещу главния прокурор, който очевидно не им изнася като поведение и позиции, които заема. Тоест трябва да се осмисли един факт и той е фактът на провала на инициативата на Христо Иванов, и затова според мен реформата, за да бъде успешна оттук нататък трябва да продължи без него.

РФ: …Ясно е, че много политици настояват гласуването да се случи преди изборите, за да не се превърнат именно промените в предизборен лозунг. Не е ли по-опасно обаче една такава реформа, толкова мащабна да бъде направена набързо, преди ваканцията на парламента, и доколко ще бъде реформата, която гражданите и институциите очакват?

ГБ: Така е. Има и народна поговорка, която гласи: “Бързата кучка слепи ги ражда”. Нещата трябва да се премислят добре. Или в четвъртък ще се постигне някакво минимално съгласие, с което да се затвори кръгът на проблемите, по които се постига консенсус, или по-добре е тези предложения да бъдат отхвърлени и да се мисли да се подходи сериозно към реформата евентуално наесен, когато страстите ще бъдат успокоени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране