07.02.2019 | 1:06
Нов ало-скандал уволни директорка на „Автомагистрали“
В телефонен разговор държавни чиновници кадруват за ремонти на шосета и тунели, като замесват и името на премиера

Шумът около скандалния ремонт на столичното Ларго и записа на министър Боил Банов, който дава напътствия за спестяване на 700 000 лева неустойки на частна фирма, заглуши друга афера с много по-сериозни измерения. Разследващият сайт „БиволЪ“ публикува запис на разговор между висши държавни чиновници, които нищят кадрови въпроси в пътното строителство и обсъждат как трябва да се „даде рамо“ на някой си Иван, който асистирал на държавното предприятие „Автомагистрали“ в ремонта на обекти по магистрала „Струма“. Споменава се тунелът „Мало Бучино“, където имало паднала стена. Става дума и за гонене на срокове, защото премиерът искал да реже лента на 31 май. От записа се разбира, че ако Иван се представи добре, го чака голямо бъдеще.

„БиволЪ“ разкрива, че участниците в диалога са инж. Михаил Рашков – шеф на дирекция „Пътна поддръжка“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, и Десислава Христова, член на съвета на директорите на държавното предприятие „Автомагистрали“. Разговорът е показателен за порядките в администрацията и в пътния бранш, който е непрестанен източник на афери и скандали. В записа, направен на 15 януари сутринта, женският глас казва: „… за Мало Бучино знаеш, че… и премиера го знае тва и даже идеята беше да реже лента там преди изборите, ама не знам дали ще стане тва, щото, сега се оказа, че тия изкопи за постаментите, вероятно ще… това си е сложна система, нали Иван ще се справи с всичко, явно и това ще му вменим и на него, той да копа и той да такова, да се ангажира… ще се справи. Но само където не сме ние и където сте си говорили…“

По-нататък дамата дори споделя колко много разчита на митичния Иван: „…за Ванката, тва е, заставам зад неговата сила, точен е“. Дни след като „БиволЪ“ пусна записа на сайта си, Христова изненадващо подаде оставка, а ресорният министър Петя Аврамова незабавно я прие. Бившата директорка отказва да коментира внезапното си напускане. Преди да стане директор в държавната фирма, Десислава Христова се изявява като активистка на ДПС, а на предсрочните избори през 2017 г. e кандидат-депутат в софийската листа на движението.

Държавното предприятие, което от години се занимава само с ремонти на шосета и пътни съоръжения, по Коледа изненадващо получи от правителството 1.35 млрд. лева и задачата да направи 134 км от магистрала „Хемус“. Тъй като то очевидно няма сили за такъв мащабен проект, веднага избуяха съмнения, че ще привлече за партньори някои от големите играчи, които редовно печелят най-апетитните пътни проекти, а парите ще бъдат похарчени в пълна потайност.

От телефонния разговор се подразбира, че схемата, по която работят мистериозният Иван и държавната „Автомагистрали“ по „Струма“, може да прерасне в по-мащабно партньорство – например съвместно усвояване на милиардната сума за „Хемус“. В записа освен името на премиера се споменават червен генерал и „Нанка“ (вероятно става дума за зам.-министъра и бивш министър Николай Нанков), който бил привикал изпълнителния шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев да обяснява защо го свързват с енергийната бизнес дама Гинка Върбакова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране