28.02.2016 | 0:21
Нови словесни форми от Цв. Цв.: Битката с корупцията е нещо, за което трябва да се бориш дълги години
Без фиксации върху корпулентния Пеевски, моля

Водещ: Започваме с Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и съвсем отскоро председател на парламентарната вътрешна комисия. Добър вечер.
Цветан Цветанов: Добър вечер.
Водещ: Първо случайно да знаете нещо, което ние не знаем за странната смърт в палестинското посолство или вече не получавате такава информация?
Цветан Цветанов: Всичко това, което излезе в медиите, това е информация, с която разполагам и аз.
Водещ: Добре. А знаете ли друго – наистина ли беше застрашен животът на премиера?
Цветан Цветанов: От 2001 година, когато премиерът беше в качеството си на главен секретар, винаги е имало определени заплахи за неговия живот и смятам, че той никога не иска да се говори по тази тема. За мен по-важно е, че сега, когато приехме Закона за НСО, вече има регламент, с който специална комисия съгласно закона, може да се събере, да обсъди цялата постъпила информация от директорите на специалните служби, които са членове на тази комисия и да вземат съответното решение, с което да могат да гарантират сигурността на всеки един застрашен политик или определен друг човек.
Водещ: Искате да оправдаете с това и охраната на Пеевски ли?
Цветан Цветанов: Просто казвам каква е компетентността на НСО заедно със съответните директори и представители на съответните други специални служби и институции.
Водещ: А битката срещу корупцията истинска ли е и битка ли е?
Цветан Цветанов: Битката срещу корупцията е нещо, за което трябва да се бориш дълги години. За голямо съжаление в годините на преход се създаде един огромен дефицит на доверие като от обществото към институциите и самия факт, че 2007 година България и Румъния се присъединиха към ЕС с определени клаузи и Механизъм за оценка и сътрудничество.
Водещ: Имам предвид спирането на обществените поръчки сега.
Цветан Цветанов: Аз мога да заявя категорично, че премиерът с това си решение и начина, по който ми зададохте продължението на вашия въпрос, показа ясна политическа воля. Знаем, че в българския парламент само преди седмица беше приет Закона за обществените поръчки, знаете, че предстои избор и вече сме в процедура за КЗК, което означава, че това ще бъде една допълнителна гаранция за противодействие на всички тези твърдения, внушения и политически изказвания, които бяха направени в последните няколко месеца. Аз смятам, че трябва един път завинаги да се прекрати подобно спекулативно поведение и когато постоянно някой търси омразата, противника, и да търси тази агресия, за да може действително да извлича някакъв политически дивидент. Аз смятам, че премиерът показа много ясен знак и тук вече на ход са съответните ресорни министри и съответните процедури, които трябва да бъдат направени.
Водещ: Тоест целта Пеевски ли е?
Цветан Цветанов: Не смятам, че трябва да фиксираме върху определена личност. Трябва да имаме комплексен подход и в това число който влиза в това полезрение трябва да бъдат проверени абсолютно всички сигнали и разбира се там, където е възможно да се противодейства много силно и да има респекта на държавата.
Водещ: Много сте внимателен, господин Цветанов.
Цветан Цветанов: В смисъл?
Водещ: В този комплексен подход влиза ли Пеевски? Той цел ли е на тези действия?
Цветан Цветанов: Влиза всеки един, който е нарушил и прекрачил закона. Аз не съм човека, който мога да кажа дали някой е нарушил закона. Но разбира се, че има една чувствителност от обществото и когато има подобни внушения или твърдения за когото и да било, аз смятам, че компетентните институции са тези, които трябва да проверят и да се произнесат по съответните случаи.
Водещ: Аз ви питам, защото замирисва на избори, макар че премиерът отрича, а вие обикаляте структурите. И всички казват – Цветанов обикаля, следователно мирише на избори.
Цветан Цветанов: Много късно са започнали да наблюдават действията ми относно партийният живот на партия ГЕРБ. От 2006 година декември месец, когато учредихме партия ГЕРБ, аз винаги обикалям страната и се срещам с нашите структури, с нашите членове симпатизанти и разбира се с всички тези, които могат да се присъединят към проекта ГЕРБ. Това, че предстоят избори – да, предстоят избори.
Водещ: Президентски обаче.
Цветан Цветанов: Президентски. И нека да припомним, че от 2013 година последните три години в страната ни постоянно има избори – било то европейски, местни, парламентарни. И в тази посока една системна партия, каквато е ГЕРБ, основната й роля е да увеличава влиянието си с политики, да бъдем постоянно с хората. А това може да стане, когато обикаляш и си сред структурите. Само преди половин час бях в Перник, където направихме един анализ за състоянието на структурите в цялата област. Разбира се отчетохме и добрите резултати, но си казахме и слабостите, които сме имали по време на кампанията, за да можем да се подготвим за предстоящите президентски избори. Утре заедно с премиера ще бъдем на младежката академия в Сандански, където около 140 младежи от цялата страна ще бъдат на 3-дневен семинар. Утре ще имам възможността да посетя Благоевградска област, Гоце Делчев, Гърмен, защото в отстояние ще имаме избори частични, които са за малко населено място, но ние не делим общините или населените места на малки и на големи. Ще бъдат в Якоруда, ще бъда в Белица. Това е ежедневие за мен и това правя постоянно.
Водещ: Чудно как се готвите за президентски избори като не сте си посочили президентския кандидат още?
Цветан Цветанов: Мога да ви уверя, че президентската двойка, която ще издигне политическа партия ГЕРБ, тя ще бъде печелившата. Защото имаме най-добре структурирана партия, ще издигнем кандидати, които ще получат и по-широката обществена подкрепа, защото те са се доказали в политическия живот на страната, и са изключително приемливи за много политици и политически партии, и граждани на България.
Водещ: Сегашният ли президент имате предвид?
Цветан Цветанов: Партия ГЕРБ ще има своя кандидатура и партия ГЕРБ ще разчита на едно обновление, ако мога да кажа, защото смятам, че можем да покажем и по-добра кандидат-президентска двойка.
Водещ: Обновлението на половината двойка или на цялата двойка ще обновите?
Цветан Цветанов: Смятам, че се нуждаем от двойка, която може да бъде един отбор, и да бъде част от отбора на ГЕРБ, да бъде част от отбора на България, защото когато бъде избран кмет, президент, или народен представител, той трябва да работи за всички избиратели, които са в дадено населено място, и за България като цяло.
Водещ: Кой сега от двамата не играе за ГЕРБ?
Цветан Цветанов: Аз не смятам, че когато бъде избран един президент или една президентска двойка, трябва винаги да ги оприличаваме с дадена партия. И смятам, че всички президенти, които са били досега, трябва да изразим своето уважение към тях, защото когато те са ставали президенти, те са били президенти на всички българи, и това че е имало някъде политически противопоставяния, по никакъв начин не ги прави, че те не са работили за България, и че не са били президентите на България.
Водещ: Не, аз, въпросът, който ви задавам – президентът или вицепрезидентът ще обновите, като казахте обновление, или не сте решили още?
Цветан Цветанов: Партия ГЕРБ има много подходящи кандидати. Партия ГЕРБ натрупа сериозен опит, изгради сериозен капацитет и мога да кажа, че успехът, който постигнахме 2015 година на местните избори, беше в голямата си част парти ГЕРБ, но разбира се, личностните качества на кандидатите ни за кметове бяха силата и общинските съветници, които бяха част от тези общински съвети, които имаме в момента в българските общини, и тези наши членове, симпатизанти, които са гласували за тях.
Водещ: Като председател на вътрешната комисия, отскоро, в парламента, опонент или партньор на министър Румяна Бъчварова ще бъдете?
Цветан Цветанов: Винаги съм бил партньор в общите усилия на всеки един, който участва в борбата срещу престъпността. Румяна Бъчварова е част от екипа ГЕРБ. Тя е част от правителството с министър-председател Бойко Борисов и много бяха спекулациите в публичното пространство, че има някакъв конфликт между нас, което трябва да ви кажа честно, просто се забавлява човек, когато чете такива неща. Мога да ви заявя категорично и това го декларирах и на първото заседание на комисията тази сряда – ние трябва да бъдем партньори, но трябва да правим политики, които да бъдат общоприети с политически консенсус, отколкото е възможно повече политически сили в българския парламент, защото секторът за сигурност трябва да бъде доста по-надпартиен. Защото знаете, че секторът за сигурност, ако няма тази консолидация на всички парламентарни групи, няма как да постигнем тази ефективност, защото всеки ще може да извлича някакви политически краткосрочни дивиденти, но те няма да бъдат с дългосрочен ефект, защото видяхме какво се случи 2013 година. Нека да си припомним какъв беше докладът на Европейската комисия (ЕК) 2012 година. България имаше устойчивост в сектора за сигурност, имаше реализирани реформи, имаше политическа воля на българското правителство да се бори с корупцията и с организираната престъпност. И докладът за България отчете, че следващият ще бъде след 18 месеца. А за Румъния заради слабостите, които все още се констатират и няма тази устойчивост, за тях докладите ще бъдат през 6 месеца. Това, всъщност, беше успокоението на кабинета „Орешарски“ и направиха необосновани реформи, абсолютно без никакъв диалог с ЕК и това доведе до тази пропаст и тази яма, която предполагам, че години ще минат, за да можем да излекуваме тази огромна пропаст и тази рана.
Водещ: Вие имате ли мнение откъде дойде тази агресия в последните дни – побой на улицата, мутри бият семейство, днес дете стреля по дете?
Цветан Цветанов: Винаги всички обвиняват институциите и по-специално Министерство на вътрешните работи, което трябва да се грижи за обществения ред и сигурността. Да, действително това, което се случи преди няколко дни с избитите три зъба на едно семейство – хората си пътуват с колата, засичат ги, става инцидент, аз смятам, че това е недопустимо и тук трябва да има респект на държавата. Държавата трябва да бъде силна и въобще да не се допускат подобни явления. Що се касае до днешната агресия в инцидента с учениците, аз смятам, че тук трябва да се замислим къде е семейството, къде са родителите, защото винаги търсим причината в някой друг, но едно дете се формира не в училището, а се формира на първо място в семейството и когато родители отиват и правораздават в ученическата стая, повярвайте, че това по никакъв начин не поощрява доброто поведение, а точно обратното – заражда и провокира още по-голяма агресия и аз смятам, че всички ние трябва да се замислим и на първо място да кажем какво направихме за държавата, какво направихме за нашите деца, за да търсим отговорност от държавата. За голямо съжаление живеем във време, което е много тежко. Живеем във време, в което много от ценностите се загубиха и ако ми позволите да направя едно отклонение и разбира се да дадем заслуженото за един достоен демократ, който ни напусна само преди един ден.
Водещ: Йордан Соколов – вие си говорихте с него, аз си спомням.
Цветан Цветанов: Йордан Соколов беше един безспорен човек. Един човек, който публично можеше да изрази мнението си, без да се притеснява, защото той беше демократ по душа, потомствен юрист, изключително ценен в съветите, които можеше да ти даде и беше удоволствие за всеки един политик или общественик, който може да разговаря с него. Само че, господин Василев, когато вечерта новините гледах, само Канал 1, Националната телевизия беше единствената, която даде първа новина и отрази добрите неща, които е направил той за демокрацията в тези 26 години. Извинявайте, но в другите телевизии, които имах възможност да погледна новините, на десетата минута съобщиха за това, че сме загубили един много ценен човек. Разбирате ли, че…
Водещ: Той не ви ли предупреди във вашите разговори, че признанието винаги закъснява – в България особено?
Цветан Цветанов: Може би, когато човек е голям политик от такъв ранг, какъвто е Йордан Соколов, може би бъдещето и времето ще покаже това, което той е правил, но действително много са случаите, когато загубим някой човек, тогава започваме да го ценим повече, отколкото преди това. Той беше един достоен човек и моите съболезнования към неговото семейство, неговите близки и се надявам, че в неделя ще има много хора, които ще дойдат да се поклонят за последно сбогом.
Водещ: Последно изречение, господин Цветанов, кой държи реалната власт в България – който държи службите или който държи парите?
Цветан Цветанов: Реалната власт е функция от изборния процес. Когато хората дадат гласа си, те определят кой да държи реалната власт.
Водещ: Т.е. вие вярвате, че институциите работят изцяло?
Цветан Цветанов: Това е демокрацията и това е волята на българските избиратели. Проблем е, че много от българските избиратели загубиха доверието да отидат да гласуват и по този начин те демонстрират своята принципна позиция, че не са съгласни с това, което се случва, паралелно с това подпомагат по-малка част от българските избиратели да определят тези, които да управляват, защото колкото и да гласуват, народните представители ще бъдат 240, колкото и да гласуват за Европейски парламент, европейските депутати ще бъдат толкова, колкото са и в момента, точно това е силата на демокрацията и затова винаги призоваваме за висока избирателна активност и смятам, че всеки един трябва да изпълни своя граждански дълг.
Водещ: Благодаря ви, господин Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране