05.02.2021 | 16:19
Новият собственик на NOVA: Понякога властта не харесва новините ни
Ще направим каквото е необходимо, за да бъдем независими, обеща Никос Статопулос

Понякога новините ни могат да не бъдат толкова харесвани от правителствата на страните, в които имаме дейност. Но, за съжаление, това е определението за свобода на словото. Това обяви Никос Статопулос – председател на Управителния съвет на „Юнайтед Груп“, която през януари придоби Nova Broadcasting Group от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а преди това купи VIVACOM от Спас Русев.

„Ще направим каквото е необходимо, за да бъдем независими. Понякога може да казваме добри неща за правителствата, понякога може да са не толкова добри. Но такъв е животът и в нашите представи точно това е начинът, по който трябва да работим“, казваНикос Статопулос в интервю за NOVA телевизия.

Статопулос подчертава, че журналистите от телевизията ще минават през много стриктен редакторски процес. За да се случи това, „Юнайтед медиа” има независим редакторски борд, базиран в Люксембург. В него участват международни експерти, които са работили в Германия, във Великобритания, за RTL, за BBC, в държави и компании, в които „Юнайтед груп“ не развива дейност.

„Затова те са напълно независими и са в състояние да гарантират независимостта на всички наши журналисти и колко безпристрастни са журналистите ни…Много е важно да запазим тази независимост, да няма намеса, да не се влияем от случващото се на местно ниво и да сме сигурни, че правим това, което е правилно“, казва още новият собственик на NOVA.

„Юнайтед Груп“ даде заявка и за още сделки отвъд покупката на Nova Broadcasting Group и VIVACOM. Засега се знае единствено за намерението на „Юнайтед Груп“ да придобие вестниците на Делян Пеевски. Сделката в момента чака одобрение от КЗК.

Никос Статопулос казва, че е по-вероятно да има нови сделки на българска територия.

„И причината е, че както вече споменах, смятаме България за много атрактивна икономика, в която да се инвестира. Второ, част от нашия модел, от модела на „Юнайтед груп”, е не само географска експанзия, но и консолидация на пазарите. Започнахме с „Виваком” като телекомуникационен оператор номер едно, разширихме се с придобиването на NOVA. Бих искал да вярвам, че ще можем да се разширим още повече, отново с идеята за консолидиране на местните пазари и, за да предложим възможно най-много продукти и услуги на българския клиент и потребител. За нас цел номер едно е да привлечем, да говорим на възможно най-голяма аудитория“, уточняваСтатопулос.

“Юнайтед груп“ (United Group) е създадена през 2000 г. Собственост е на фондовете „Би Си Партнърс“ (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Никос Статопулос обаче съобщава, че е много вероятно следващите акционери да бъдат капиталовите пазари. „Предполагам, че следващите акционери ще бъдат привлечени чрез капиталовите пазари и според мен това ще стане чрез листване на „Юнайтед груп” на някоя от големите европейски борси“, обяви той.

„България е една от най-привлекателните страни, според нас, за инвестиция в целия Европейски съюз в момента. България има много стабилна икономика, с брутен вътрешен продукт, който расте с 3-4% последните години. Този раст е измежду най-високите в Европейския съюз. Имате стабилна парична единица, която е стабилна и сама по себе си, независимо, че вече сте обвързани  с еврото, но все още не сте го въвели. Бих казал, че има някои много атрактивни индикатори, като нивото на безработицата – около 5%, което е сред най-ниските в Европейския съюз. Има много нисък, сигурно най-ниския в Европейския съюз данък печалба от 10%. Има всички характеристики на привлекателна икономика за инвеститори като нас“, обобщава председателят на Управителния съвет на „Юнайтед Груп“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране