19.04.2016 | 0:01
Новото ръководство на “Булгартабак” е нелегитимно
Агенцията по вписванията отказа да впише борда на директорите

Агенцията по вписванията отказа да впише в Търговския регистър новото ръководство на “Булгартабак холдинг”, което беше избрано на общо събрание на акционерите на дружеството, провело се на 31 март.

На него беше взето решение бордът на директорите на холдинга да бъде увеличен от трима на петима души, като първо бъдат освободени досегашните членове Венцислав Чолаков, сегашен изпълнителен директор и Миглена Христова, а влязат четирима новоизбрани лица – Владимир Жеков, Светлана Мартева и родените в Индия дубайски граждани Шреаз Кишор Фадниз и Рахул Дататрая Нимкар.

На 1 април новосформираният директорски борд избра за двама изпълнителни директори и представляващи “Булгартабак холдинг” Радослав Рахнев и Владимир Жеков. Шреаз Кишор Фадниз беше избран за председател на съвета на директорите, а Светлана Мартева – за зам.-председател.

Но сега тези решения се оказват невалидни, защото Агенцията по вписвания е открила пропуски в представените в процеса на вписване документи, които не са били отстранени в законовия срок.

Какви са тези пропуски? Понеже “Булгартабак холдинг” е публично дружество, една трета от членовете на съвета на директорите трябва да са независими лица, а не са били предоставени документи, доказващи това.

Също така в протокола за присъстващите акционери на общото събрание на холдинга не е предоставено името на лицето, което е представлявало “новия-стар” акционер – дубайската офшорка TGI Middle East. Тази фирма придоби 12,22% от акциите на “Булгартабак” – 5-те процента дял на депутата и бизнесмен Делян Пеевски и още 7,22%, притежавани от компания на бизнесмена Едоардо Миролио.

Също така представените свидетелства за съдимост на индийските дубайци Рахул Дататрая Нимкар и Шреаз Кишор Фадниз, както и  удостоверението за актуално състояние на мажоритарния собственик на “Булгартабак Холдинг”, не отговарят на нормативните изисквания, обясняват от Агенцията по вписвания. Отказът може да се обжалва в 7-дневен срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране