19.04.2016 | 14:25
Някой иска да ползва фабриката на “София-БТ”
Синдикатите научили, че търговско дружество иска мощностите и марките цигари на франчайзинг

Търговско дружество се интересува от възможността да произвежда и продава продукция от затворената фабрика на „Булгартабак” в София. Това съобщиха КНСБ и КТ „Подкрепа” в съвместно съобщение за медиите.

Според синдикалистите, компанията иска да използва мощностите на „София-БТ” на франчайзинг, като поеме цялото управление, производство и реализация на продукцията, носеща търговските марки. Двете организации посочват, че неназованият инвеститор е готов да предостави банкова гаранция в размер на минимум 10 млн. долара и след това да плаща такси за производството на продукция с марките на „София-БТ”.

Фабриката е в престой от началото на април, след като от „Булгартабак” се оплакаха от очерняща медийна кампания, заради която се налага да се откажат от доходоносния износ в Близкия Изток. Това стана скоро, след като в турски медии се появиха публикации, според които притежателят на 5% от тютюневия холдинг депутат от ДПС Делян Пеевски има отношение към контрабандата в южната ни съседка и заради това вече няма право да влиза в страната.

Медийният бос и неуспял шеф на ДАНС обяви, че се разделя с дяловете си, за да не създава проблеми на компанията, а, междувременно, работниците излязоха на протест заради неяснотата кой управлява „Булгартабак”.  Освобождаването им не е нарушение на приватизационния договор, защото в него се позволяват до 12 месеца престой на мощностите. Появиха се и публикации, според които марките на „София-БТ” са прехвърлени към други компании от холдинга.

И в днешното съобщение на синдикатите се говори за ескалация на социалното напрежение. От текста става ясно, че Агенцията по вписванията е отказала да впише в Търговския регистър новото ръководство на „Булгартабак-Холдинг” АД, избрано на 31 март – по време на протестите в София.

Синдикатите настояват за преговори с участието на мениджърските екипи на „София-БТ”, „Булгартабак”, кандидата за използване на софийската фабрика и икономическия министър Божидар Лукарски. Последният преди 3 седмици коментира, че въпросът е не „на кого е „Булгартабак”, а „на кого е дружеството, което притежава „Булгартабак”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране