17.01.2020 | 19:26
Очаквано! „Главболгарстой“ ще строи новата детска болница
Новата болница ще се изгражда чрез реконструкция на стар строеж в двора на Александровска болница

Въпреки несъгласието на лекари, родители, архитекти, инженери министерство на здравеопазването приключи класирането на офертите за изграждането на нова Национална детска болница в София. Болницата ще се строи от обединението около „Главболгарстрой“ „Детско здраве“.

Офертата на „Главболгарстрой“ е с голяма преднина пред втория останал участник в поръчката – обединението около фирма „Климатроник“ ЕООД. Ако МЗ финализира процедурата със сключен дговор, „Главболгарстрой“ ще получи 77 839 442, 89 лв. без ДДС за изграждането на болницата. Архитекти и инженери твърдят, че процедурата е толкова опорочена, че крие реален  риск за бъдещите ползватели на болницата.

Новата болница ще се изгражда чрез реконструкция на стар строеж в двора на Александровска болница. Конструкцията се състои от 2 корпуса от по 12 етажа и 6 други триетажни тела. Предвижда се изграждането на още два триетажни корпуса. Продължителността на строителството е 3,5 години.

Архитекти и инженери обаче твърдят, че конструкцията се е амортизирала прекалено дълго време и довършването на болницата върху този скелет е много рисково. От двете съсловни камари изтъкват, че конструктивната експертиза е правена преди 12 години, не е достатъчно пълна, а предвиденото укрепване на конструкцията носи повече рискове за сградата, защото увеличава тежестта на плочите. Архитекти и инженери имат много забележки и около липсата на добро задание – боницата ще се изгражда на инженеринг – тоест изпълнителят отговаря и за проектирането, и за строителството. При слабо задание няма никакви гаранции, че ключови системи на болницата ще бъдат проектирани на ниво, твърдят специалистите. Наред с това сградите са по-високи от позволената кота корниз от 20 метра в района и вече се мисли как да се нагодят към това изискване, коментират източници на „Сега“. Лекари и архитекти готвят протести, за случая са сигнализирани и съсловните асоциации на архитекти и инженери в ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране