07.01.2020 | 15:05
Огънят поглъща Австралия
Димът от горските пожари достигна Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан

Австралия преживява истински огнен ад в последните седмици. „Това не е горски пожар, това е атомна бомба“, обяви министърът на транспорта на австралийския щат Нов Южен Уелс Андрю Констънс.

Страната е опустошена от най-големите пожари от десетилетия насам, които бушуват от септември, но в последния месец са изключително интензивни. Огнените езици поглъщат Австралия безмилостно. Над 6,9 милиона хектара горят  в шест щата – територия, която е по-голяма от общата площ на Белгия и Хаити. В най-засегнатия щат Нов Южен Уелс са изпепелени 3,6 милиона хектара. Огнената стихия отне живота на поне 24 души, сред които и доброволци-пожарникари. Цели градове са обхванати от пламъци, изгоряха около 2000 жилища.

Финансовото изражение на бедствието засега е около 500 млн. долара,  но сумата вероятно ще продължава да расте. Нанесени са и големи щети на дивата природа и на околната среда. Почти една трета от коалите в Нов Южен Уелс може да са загинали, унищожена е и една трета от местообитанието им, обяви федералният министър по околната среда Сюсан Лей. Според най-мрачните данни са загинали около половин милион животни.

Засегнати са и някои от най-големите градове в Австралия, сред които са Мелбърн и Сидни. Замърсяването на въздуха в австралийската столица Канбера надхвърли 26 пъти критичното равнище, определено като „опасно за живота“. Критично е и положението в Сидни, където 11 пъти надхвърляше т.нар. „опасно“ ниво. Медиците предупреждават, че разходите за лечение на заболявания на дихателните пътища драстично ще се увеличат. Димът от горските пожари в Австралия достигна Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан.

И макар че горят от края на юли, сезонът на пожарите в Австралия все още не е достигнал своя пик.

Той е в края на януари и началото на февруари, когато са най-горещите месеци. Въпреки това беше измерена най-високата средна температура за страната в историята – предградието на Сидни – Пенрит бе определено за най-горещото място на Земята, след като преди дни там беше над 47 градуса по Целзий. А 2019 г. е била най-горещата в историята на Австралия. Според експертите климатичните промени са влошили обхвата и въздействието на природни бедствия като пожари и наводнения – метеорологичните условия стават все по-екстремни, а от години, пожарите започват по-рано през сезона и се разпространяват с по-голяма интензивност.  Но управляващите в Австралия някак омаловажават климатичните промени. Катастрофалните пожари вероятно ще ги накарат да променят представите си – експертите предупреждават, че страната е на път да стане първата жертва на климатичните промени.

Правителството реши да отпусне 1.4 млрд. долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари, заяви премиерът Скот Морисън. Парите ще бъдат в Национален фонд за възстановяване след горските. Пострадалите от горските пожари ще получат общо около 88 млн. долара  в пари и материални помощи. Армията и всички държавни органи са мобилизирани за потушаването на огнената стихия, помощ пристигна и от чужбина, но овладяването на пожарите се оказва почти невъзможно.

Въпреки правителствените мерки, предприети след множество критики за бездействие, премиерът Скот Морисън остава трън в очите на сънародниците си заради безхаберното поведение към проблемите в началото на огнената криза.  В  разгара на пожарите министър-председателят замина на почивка със семейството си в Хавай, като пресслужбата му се опита да скрие целта на пътуването му. Под силен обществен натиск Морисън се видя принуден да се върне и да поднесе извинения. Той тръгна да обикаля засегнатите райони, но визитите се оказаха неприятно преживяване заради острите критики на австралийците. По време на посещение в град Кобарго Скот Морисън беше наречен от местните хора „идиот“, а представител от неговата Либерална партия призна, че премиерът е посрещнат така „както може би заслужава“. В Кобарго той се опитва да се ръкува и с млада жена, която обаче отхвърли ръката ми и заяви: „Наистина не искам се ръкувам с вас“. После все пак поздрави премиера, макар и с неохота.

В същото време известната комедийна актриса Селест Барбър, особено популярна в интернет, направи стотици хиляди хора от целия свят, съпричастни към австралийската драма. Миналия петък тя обяви във „Фейсбук“ дарителска кампания за спасяване на Австралия и до днес вече са събрани над 31 милиона долара.  Като дарители са включиха около 700 000 души от целия свят. Най-голямото дарение направи Никол Кидман, която е австралийка по произход – тя се включи в кампанията на Селест с 500 000 долара. В интернет Барбър е много популярна с пародиите си на световни звезди, които си пускат нагласени и изискани снимки и видеа в Инстаграм. Селест избира да бъде обикновена жена, която се опитва да изглежда като звездите. Резултат е, разбира се, е комичен. Но не само за героинята на Селест, а и за пародираната звезда. „Побърквам се от стриктните последователи на модата, които се мислят за по-добри от другите“, казва тя в интервю пред „Гардиън“. Барбър се включи и като доброволка в спасителен център за пострадали от пожарите. (По материали на CNN).

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране