02.02.2023 | 11:12
Организаторът на закуската в САЩ не е чувал за Гешев
Въпросите за посещението на главния прокурор стават повече от отговорите

“Свободна Европа” обяви, че  организаторите на Националната молитвена закуска (link is external) не знаят да са го канили и, че въпросите за посещението на главния прокурор Иван Гешев стават повече от отговорите. “Не е поканен”. Това е краткият отговор, който “Свободна Европа” е получила от организатора на Националната молитвена закуска по повод съобщението, че българският главен прокурор ще присъства на събитието.

Прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е в Съединените щати “за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън”.

Националната молитвена закуска е традиционно събитие, организирано от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място лидери от САЩ и света, а действащият американски президент ги приветства.

Тази година закуската се организира по нов начин – тя няма да се проведе в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ; ще присъстват само конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крак. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.

Иван Гешев не е поканен за това събитие, каза пред Свободна Европа неговият организатор. Това е бившият сенатор Марк Прайър, който от тази година е начело на нова фондация, която отговаря за традиционните закуски. Те се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

Българският главен прокурор ще има “поредица от срещи” и ще участва в “международни форуми”, съобщиха от неговия офис. Прокуратурата разпространи съобщение и снимки от дискусия с конгресмени, на която присъстват няколко десетки политици от различни държави, сред които и българският главен прокурор.

Така сигурно е само едно – Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи. Посолството на САЩ в България се разграничи от това посещение, а организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на практика опроверга обявената цел на пътуването.

Държавният департамент във Вашингтон каза, че няма да отговори на въпросите за посещението на Гешев, а Министерството на правосъдието във Вашингтон – чийто ръководител е и главен прокурор в САЩ – не отговориха на питането на Свободна Европа. Не отговори и пресцентърът на българското държавно обвинение.

В съобщението  на българската прокуратура се казва, че Гешев ще участва в закуската, “която се дава от американския президент Джо Байдън“. Държавният глава на САЩ всъщност не дава закуска и не е организатор на събитието. Това е новосъздадената фондация “Национална молитвена закуска”, оглавявана от бившия сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който днес е сред водещите адвокати във Вашингтон.

“Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая”, отговори сенатор Прайър по имейл на въпрос на Свободна Европа.

След като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев може да гледа само онлайн Националната молитвена закуска – основното събитие заради което е в САЩ, часове по-рано той рекламира свое участие във форум във Вашингтон, на който се е хвалил как е разследвал и гонил руски шпиони в и от България.

В съобщение на българската прокуратурата се твъди, че главният прокурор Иван Гешев е участвал в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се е провела в Конгреса на САЩ във Вашингтон. Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в дискусията взел и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите, пишат от българската прокуратура.

Във форума участвали представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите е бил и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В рамките на форума били обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Според съобщението на българската прокуратура, главният прокурор Иван Гешев запознал “американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите”. Гешев припомнил серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Не става ясно дали той е информирал, че нито едно от разследанията, включително и няколко шумно обявени дела срещу българи, не е приключило в съдебна фаза, дори поне на първа инстанция.

Българският главен прокурор подчертал, че наред с класическата форма на разузнавателна дейност, каквато е шпионажа, в последните години се идентифицират и други средства на зловредно влияние – политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на „фалшиви новини“, кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група „KillNet“, както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система чрез трансфер на криптовалути.

Иван Гешев посочил, че в последните години у нас се забелязвало известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка главният прокурор се “обърнал към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите като ги призова за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите.

„За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни“, заявил българският главен прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев поздрави конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на дискусията, като отново подчерта, че „заедно евроатлантическите партньори са по-силни“. Иван Гешев връчил на членовете на Конгреса плакети на Прокуратурата на Република България, посочват още от държавното обвинение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране