22.02.2015 | 0:05
Осем болници са със запорирани сметки
88 общински лечебници дължат 54,3 млн. лв.

Осем болници са със запорирани сметки, а 88 общински заведения дължат 54 354 000 лв., от които 28 376 000 лв. са просрочени задължения. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос.

Здравният министър отправя и упрек към общините, които се явяват собственици на задлъжнелите болнични заведения.“МЗ дава възможност общинските болници да получат допълнителна субсидия от бюджета на МЗ в допълнение на финансирането на дейности въз основа на здравноосигурителния модел. Считам обаче, че е необходимо собствениците на тези болници – общините, да осъществяват законово делегираните им правомощия по отношение на подпомагането и ефективното управление на общинските болници.

Анализите, правени в Министерство на здравеопазването, показват, че не са много общините, които подпомагат своите болници”, подчертава Петър Москов.В отговора на министъра на здравеопазването се допълва, че чрез концепцията за общинското здравеопазване се цели намаляване броя на ненужните хоспитализации.По-рано вчера пред Нова телевизия д-р Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, съобщи, че осем болници са със запорирани сметки. Сред болниците със забрана за достъп до парите им са тези в Димитровград, Чирпан, Поморие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране