01.07.2024 | 12:48
“Осемте джуджета”: Сарафов нареди проверка на прокурора, арестувал Тупарев
Произнасянето на Димитър Франтишек по делото на продуцента е неправилно и порочно, обяви прокуратурата

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди инспекторатът на Върховната прокуратура да направи цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура, за периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни 2024 г. Прокурор Петров е магистратът, наредил ареста и повдигнал обвинението за длъжностно присвояване на продуцента Нико Тупарев. В петък Тупарев беше освободен от Софийския градски съд без никаква мярка за неотклонение, сериозно критикувайки прокуратурата.

Проверката на работата на Петров се налага “с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата”, се казва в съобщението на пресслужбата на Сарафов.

Освен това ръководствата на прокуратурата и на Софийската градска прокуратура “се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г.”. В съобщението не се споменава конкретната акция срещу Тупарев, но е пределно ясно, че става дума точно за нея. Много пъти шефовете на прокуратурата и на СГП са заявявали, “че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но наред с вътрешното убеждение, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства”, гласи позицията.

В рамките на ревизията на Петров ще бъдат проверени неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

След проверката може да бъдат предприети и дисциплинарни мерки, гласи съобщението.

Целта на задържането и обвиненията срещу Тупарев е да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес, коментира във “Фейсбук” Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев. Тя сравни случая с “Осемте джуджета”, по което дело също е работил Франтишек.

В съобщението си за делото срещу Тупарев в петък прокуратурата обясни, че “според прокурора доказателствата по делото водят до разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража”. Обвинението е, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 г., в София, в качеството си на длъжностно лице – съдружник в търговско дружество, на когото е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране