08.11.2018 | 17:16
Оставки на шефовете на БДЖ в скандал за злоупотреби
Формалният повод е доклад до ДАНС зад гърба на министъра, неофициалният – нагласени поръчки

Ръководството на раздирания от скандали за злоупотреби „Холдинг БДЖ“ е подало оставки по искане на министъра на транспорта Росен Желязков. Новината съобщи първи информационният портал offnews.bg, в който често излизат материали от кухнята на държавните железници. След като часове наред нямаше официална реакция от транспортното министерство, за края на работния ден министър Желязков свика пресконференция.

Засега остава неясно съдбата на тричленния директорски борд – председателя Велик Занчев, изпълнителния директор Владимир Владимиров и финансовия директор Филип Алексиев. Вариантите са транспортният министър да приеме оставката на цялото ръководство, или само на част от него, твърдят запознати.

Формалният повод за поисканите оставки е доклад до ДАНС от изпълнителния директор на дружеството Владимир Владимиров, подаден зад гърба на транспортния министър. Неофициалният мотив е нагласени обществени поръчки за купуване на нови влакове (675 млн. лв.) и за ремонт на локомотиви (за около 200 млн. лв.). Почти всички обществени поръчки се обжалват по различни причини, основно заради дискриминационни условия. Търгът за новите влакове дори беше спрян от КЗК, след жалби на „Сименс“, „Шкода“ и китайската компания CRRC.

Предишният транспортен министър Ивайло Московски беше сезиран от фирми в бранша за нагласените търгове за ремонт на локомотиви и вагони. Той нареди проверка на вътрешния одит на министерството, но до момента няма официална информация какво е показала тя.

В същото време държавата наля през тази година около 170 млн. лв. в „бездънната каца“ БДЖ. Средствата отидоха за погасяване на задълженията към кредиторите по втория облигационен заем и към германската финансова институция KfW. Ефектът е, че към момента дълговете на железниците са стопени до 374 млн. лв. към края на септември 2018 г., според финансовия отчет на „Холдинг БДЖ“. Държавните железници обаче продължават да трупат загуби основно заради неефективността на товарните превози и намаляващите пътници, което се обяснява с демографската катастрофа.

БСП периодично атакува БДЖ за източване на железниците – некачествени ремонти на локомотиви, нагласени поръчки и т.н. Прокуратурата реши да провери какво става в едно от дружествата на холдинга в началото на годината след излъчен репортаж. От тогава няма информация какво са установили разследващите. При встъпването в длъжност през септември, новият транспортен министър Росен Желязков обяви два приоритета – железниците и концесията на летище „София“.

„Не мога да кажа дали съм доволен от шефа на БДЖ, защото все още не съм разговарял с него. Тепърва ще се срещам и провеждам разговори с мениджърския екип. Няма да говоря сега за кадрови промени. Към 2009 г. БДЖ са имали 900 млн. лв. задължения, които сега са изплатени. Ще се работи за модернизация“, каза тогава Желязков. На въпросите за съмнителните търгове той отговаряше, че ще изчака решенията на компетентните органи за тях – Комисията за защита на конкуренцията и съда. В момента Желязков пази мълчание, а публичните му изяви са сведени до минимум.

Желязков е провел обещаната среща с ръководството на БДЖ. На нея шефовете са обяснили, че всичко в холдинга е наред – няма проблеми с разписанията на влаковете, локомотивите и

вагоните са в изправност за предстоящия зимен сезон и т.н. Единствено на работата им пречели непрестанните обжалвания на обществените поръчки. Скоро след срещата изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ВладимирВладимиров изпраща доклад до ДАНС за злоупотреби в държавните железници.

Владимиров твърди, че е изпратил такъв и на принципала си – министърът на транспорта Росен Железяков. От ведомството обаче казват, че такъв не е получен. Нещо повече на следващия ден след подаването на сигнала до ДАНС Владимиров излиза в отпуск и не може да бъде открит. Според тях именно това вбесило Желязков и той поискал оставките на ръководството.

Това е станало на заседание на директорския борд провел се в сряда. Молбата на Желязков била сведена до ръководството на холдинга чрез заместника му Велик Занчев. Той освен зам.-министър на транспорта е и председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“.

Според offnews.bg тримата сложили подписи под молбите си за напускане, но понеже заседанието на борда приключило късно вечерта в сряда не успели да ги депозират в деловодството на Министерството на транспорта. По тази причина това е направено в четвъртък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране