15.03.2019 | 22:24
От фитнес маниак до масов убиец – кой е Брентън Тарант
През последните години той пътувал до Пакистан, Южна Корея и няколко страни в Европа
След подобна атака, като тази в джамията Ал Нур в Крайстчърч, Нова Зеландия, винаги изниква въпросът – какво е накарало един човек да извърши такова кърваво престъпление?  От русо, къдраво и малко момче, Брентън Тарант се превръща във бодибилдър, а по-късно и в масов убиец на 49 души.

28-годишният терорист оставил след себе си манифест, подобно на Андеш Брайвик, в който определя себе си като „обикновен бял мъж“. Той е дълъг 73 страници и носи заглавието „Голямата подмяна“.

Тарант е роден в бедно семейство с шотландски, ирландски и английски корени. Роден е в градчето Графтън, щата Нови Южен Уелс. Баща му, Рудни, бил атлет. Починал през 2010 година от болест, причинена от вдишване на азбест. Майка му и сестра му още живеят в района и по информация на ABC са добре познати там.

Масовият убиец наследил от баща си любовта към спорта. Той нямал интерес да продължи образованието си, така че след като завършил през 2009 г., започнал работа като фитнес треньор. Живял в Графтън до 2011 г.

Собственикът на залата, в която работел Терант, твърди пред Daily Mail Australia, че мъжът спазвал строг режим, който включвал усилени тренировки. Той потвърждава, че терористът е бил негов подчинен.

Според друга жена, която твърди, че познава Тарант, той бил напълно отдаден на тренировките си и на това да тренира другите: „И като казвам отдаден, имам предвид по-отдаден, отколкото всеки друг човек би бил. Той прекарваше по цял ден във фитнеса, вдигайки тежести. Напълно трасформира тялото си“, обяснява госпожа Грей.

Тарант печелел пари от търговия с криптовалути и вложил много средства в своите пътувания из Европа, Южна Корея и дори Пакистан. И според госпожа Грей, точно там нещо се объркало и мъжът се радикализирал.

„Когато преди това сме си говорили за живота, никога не е звучал като човек, който има крайни виждания“, твърди тя, но признава, че никога не са водили разговор на тема политика или религия.

„Знам, че се отдаде на много пътувания след като напуска Графтън. Прекоси морета. Навярно нещо се е случило тогава“, казва госпожа Грей.

За Пакистан той пише във своята Facebook страница: „Това е невероятна страна, изпълнена с най-милите, добри и гостоприемни хора в света. Красотата на долината Хазна през есента не може да бъде надмината“.

В своя манифест, Тарант обяснява, че „планирал атаката преди около две години“, но на друго място. Той твърди, че повратната точка за него било поражението на Марин льо Пен през 2017 г. на президентските избори във Франция. Текстът е публикуван в Twitter и в него се декларира, че ще последва атака срещу мюсюлманите с цел да се предизвика расово насилие и „допълнително разделение между народите в Европа и нашествениците, които сега окупират европейски земи“.

Заглавието „Голямата подмяна“ е същото като на тръгнала от Франция конспиративна теория, според която европейското население се подменя с имигранти, които раждат много повече деца. Манифестът се обявява срещу масовата имиграция и приемането на това, че развитите страни са с общества от хора с разнообразен етническа и религиозна идентичност. Говори се за „геноцид срещу белите“ и се цитира популярен сред белите расисти като „14-те думи“ девиз „Трябва да гарантираме съществуването на нашите хора и бъдещето на белите деца“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране