02.04.2021 | 15:01
Откриха токсични химикали в маските за лице
Сред химикалите са формалдехид, химикал, за който е известно, че причинява сълзене в очите, усещане за парене в очите, носа и гърлото, кашлица, хрипове и гадене

Учени откриха доказателства, че някои маски за лице, които се продават и се използват от широката общественост, съдържат токсични химикали. Предварителните тестове са разкрили следи от различни съединения, които са забранени както по здравословни, така и по екологични причини, съобщава Daiy Mail.

Сред химикалите са формалдехид, химикал, за който е известно, че причинява сълзене в очите, усещане за парене в очите, носа и гърлото, кашлица, хрипове и гадене.

Експертите са загрижени, че присъствието на тези химикали в маски, които се носят продължително време, може да причини нежелани здравословни проблеми.

Доказателствата, получени от „Ecotextile News“ и споделени с „Mail Online“, разкриват, че въпреки че маските за лице трябва да отговарят на специфични стандарти, не при всички е така.

Професор Майкъл Браунгарт, директор на Института по околна среда в Хамбург, е провел тестове върху маски, причинили обриви на множество хора.

„Това, което вдишваме през устата и носа си, всъщност е опасен отпадък“, каза професорът.

Освен формалдехид, химичното вещество, което при отваряне на нова опаковка маски придава „чиста“ миризма, той е открил и анилин, известен канцероген.

„Открихме формалдехид и дори анилин и забелязахме, че се прилагат неизвестни изкуствени аромати за покриване на неприятните химически миризми от маската“, каза той. „В случая на хирургическите маски в син цвят открихме кобалт – който може да се използва като синьо багрило. Като цяло имаме химически коктейл пред носа и устата си, който никога не е бил тестван нито за токсичност, нито за дългосрочни ефекти върху здравето“, каза Браунгарт.

Д-р Дитер Седлак, управляващ директор и съосновател на „Modern Testing Services“ в Аугсбург, е открил други химикали със свой уникален метод за тестване. Освен формалдехид, той е открил и ясни доказателства за опасни флуоровъглеводороди, които са строго забрани. Флуоровъглеводородите (PFC) са токсични за човешкото здраве и наскоро учените призоваха те да бъдат забранени за несъществена употреба.

Тази група химикали се появи в скорошния хитов филм на Марк Ръфало „Тъмни води“, където водоснабдяването на цял град беше замърсено от химическия гигант „DuPont“.

PFC обикновено се използват в текстила, за да добавят защитно покритие към предмети като раници и якета, но не са предназначени за вдишване.

Концентрациите на PFC, намерени в маските, са в безопасни граници от 16 мг/кг, установява д-р Седлак, но когато се поставят върху маска, само на милиметри от устата на човек, нивото на експозиция нараства с течение на времето.

„Въз основа на моя практически опит със сигурност има повишен неразумен риск“, казва д-р Седлак.

„Общият регламент за безопасност на продуктите от 2005 г. (GPSR) определя отговорностите на производителите и дистрибуторите на тези продукти“, се казва в уебсайта на правителството на Обединеното кралство. „Тъй като покритията за лице не са медицински изделия, ние не регулираме тези продукти.“

Китай е водещият производител на маски в света преди пандемията и затвърди тази позиция на фона на огнището от COVID-19, като съставлява 85% от всички маски. През първите пет месеца на 2020 г., например, над 70 000 нови компании са регистрирани за производство или продажба на маски за лице в страната. Бумът в търсенето на такива продукти доведе до опасения, че маските се правят безразсъдно, а непрозрачните вериги за доставки в Китай пораждат допълнителни опасения.

Констатациите от тези ранни проучвания идват, когато качеството на маските, използвани в Белгия и Канада, е поставено под въпрос след замърсяване с графен и метални йони.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране