17.12.2019 | 12:14
Пакистан осъди на смърт бившия президент Первез Мушараф
Присъдата му е по обвинение в държавна измяна

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф е осъден на смърт по обвинение в държавна измяна, съобщават световните медии, цитирани от БГНЕС.

Обвинението е заради суспендиране на конституцията през 2007 г., когато ген Мушараф въвежда извънредно положение в страната и разпорежда да бъдат арестувани членовете на Върховния съд.

Той е първият държавен глава на Пакистан, осъден заради суспендиране на конституцията.

Первез Мушараф е роден на 10 август 1943 г. в Делхи. От 1998 г. е началник на щаба на сухопътните войски на пакистанската армия.

През 1999 г. завзема властта чрез военен преврат, суспендира на два пъти конституцията и обявява извънредно положение в страната.

На 20 юни 2001 г. се самообявява за президент на Пакистан и изпълнява тази функция до 2008 г.

Первез Мушараф е разследван по четири обвинения от 2007-ма година насам, включително и за участие в убийството на неговия политически противник Беназир Бхуто.

През 2010 г. световните агенции съобщиха, че Мушараф официално обявява създаването на своя политическа партия – Пакистанска мюсюлманска лига (ПМЛ) на церемония в Лондон. „Дойде време Пакистан да се превърне в модерна и прогресивна ислямска държава“, е цитиран да казва Мушараф тогава. След изгнание в Лондон и Дубай той се връща през 2103 г. в Пакистан, където е арестуван.

В момента Мушараф е в Дубай, след като през 2016 г. му е разрешено да напусне страната за лечение. Според следствието бившият държавен глава се укрива именно там от правосъдието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране