02.01.2021 | 23:12
Пандемията уби чалгата: Пайнера олекна с 3 млн. лв. през 2020г.
Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас се отразиха най-много на изпълнителите, които няма как да работят заради затворените дискотеки

2020-та година бе пагубна за музикалната индустрия, но най-вече за чалга жанра, където по традиция се лееха реки от хилядарки. Певиците взимаха между 3 и 8 бона хонорари само за една вечер. Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас се отразиха най-много на изпълнителите, които няма как да работят заради затворените дискотеки в цялата страна. Според източници на Lupa.bg, шефът на музикалния гигант „Пайнер“ губи по 500 бона на месеца.

Прости сметки показват, че за първата карантина – от март до май димитровгардският бос е олекнал с 1 500 000 лева. В края на октомври дойде вторият локадун. Той донесе още загуби за димитровградската люпилня за певици. Ноември Пайнера е загубил около 500 хил. лева, а през декември цял 1 млн.лева. Традицията повелява през последния месец от годината певиците да повишават хонорарите си, а с участия се уреждат и чалга дивите от С група.

Дори и ретро изпълнителките успяват да захлебят около празниците, а инж. Митко Димитров прибира над 50% от хонорарите им. Уви, тази година няма да успее да реализира такъв оборот. Заради covid-19 кризата чалга индустрията търпи огромни загуби. Прости изчисления показват, че само за 2020-та година Пайнера е олекнал с поне 3 млн. лева. Самата прима на фолка, която скоро ще стане баба, Глория призна, че фолкът вече не е това, което беше преди 10-на години. Певиците имаха по няколко участия на вечер, турнета, пълни стадиони, а сега едва 4-5 фолк диви се радват на по 3-4 участия в седмицата, останалите се задоволяват с толкова, но месечно.

Свикнали да живеят нашироко, да печелят по поне 10 бона на седмица, сега певиците са налага да живеят от спестяванията си, от богати спонсори или онлайн концерти, но послдното не е алтернатива за сериозни доходи.

Емануела не спира да пише на стената си във фейсбук гневни постове, защото губи по 4000 лева от всяко нереализирано участие. На месец певицата има по около 12 участия и печели 48 000 лева, но заради затворените дискотеки не може да прибави крупната сума към банковата си сметка. Това е причината да е бясна. В бранша коментират, че чалга бизнесът ще бъде убит от пандемията, а дали, кога и как ще се съвземе, все още не е ясно.

1 коментар

  1. Чака рака каза:

    Това вече е страхотна новина, евала !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране