28.07.2015 | 21:02
Парите за хибридна война – сееш милиони, жънеш Ненчев :(
Неглиже в подобни размери и обстоятелства

Цветанка Ризова, bTV: …Вие получихте мандат за нови изтребители да преговаряте, нали така? Но Борисов беше казал: с този ръст на икономиката след 15 години ще можем да купим нови изтребители. Това не е ли обезоръжаващо, което е казал премиерът Борисов?

Николай Ненчев, министър на отбраната: Обезкуражаващо – може би…

ЦР: Обезкуражаващо – обезоръжаващо за вашите искания.

НН: Вижте, аз винаги съм срещал пълната подкрепа от страна на премиера.

ЦР: Ама каза – след 15 години.

НН: Не мисля. При положение, че МС даде мандат, но тук се касае за съвсем други обстоятелства.

ЦР: Ама вие може да си преговаряте, но като не можем да ги купим. Аз мога цял ден да ходя на някакви преговори, от което нищо да не произтече.

НН: Много зависи в голяма степен от начина на плащане. Този процес действително е много дълъг, но ние нямаме друга алтернатива. Ние сме част от Северноатлантическия алианс и работиме с други стандарти. Нашите самолети, нашата техника не е съместима със стандартите на НАТО. Тоест, вижте. Ние сме зависими почти на 90 % от Русия, което е твърде обезпокоително. (…)

ЦР: Добре, обаче исках да ви попитам нещо. Във френската преса излезе информация за една друга опасност – че 10 млн. е дала Русия за хибридната война срещу България. Имаме – колко! – 120 офицери под прикритие у нас. Сега това френско преувеличение ли е?

НН: А това е едно от най-авторитетните френски списания. И това не е толкова странно. По-странното е, че никой до днес не опроверга тази информация. Което ме кара да мисля, че действително се касае за подобни размери и обстоятелства. Нещо, което между другото аз включително и във вашето студио съм го коментирал. И е твърде неглижиран като че ли беше този въпрос с хибридната война. Но тя се случва според мен и това е доказателство.

ЦР: Вие усещате ли я, министър Ненчев?

НН: Аз всеки ден изпитвам на гърба си това.

ЦР: Как?!

НН: Под всякаква форма.

ЦР: Кажете!

НН: С критики, компромати, невярна информация, подвеждаща информация, информация, която няма нищо общо с действителността. И моят екип е длъжен почти всеки ден да опровергава тази информация, която очевидно има за цел да всее смут, да всее разколебания, да разколебае Българската армия, българските институции. Но, вижте, ние коментираме средата за сигурност. Каква е нашата алтернатива? Каква е нашата алтернатива?! Каква друга посока бихме могли? И тези, които критикуват, и тези, които искат България да напусне НАТО, какво предлагат, г-жо Ризова?

ЦР: Това с напускането на НАТО е едно, но вие казвате нещо, върху което се замислих. И затова така млъкнах и ви слушам. Вие казвате, че и медии съучастват в тази хибридна война – след като се налага да опровергавате всеки ден.

НН: То е ежедневно, оставете мен. Аз преди няколко дни имах такава среща…

ЦР: И вие, и външният министър сте наистина на прицел!

НН: …Среща. Бях в Народното събрание, дойдоха журналисти и им казах, че не им се сърдя за всичко това, което правят. Но ги помолих да бъдат малко по-внимателни. Защото не се касае за моята личност. Касае се за националната сигурност преди всичко! И за стабилността на Българската армия и българските институции. А това е много важно. В тази тежка среда за сигурност нека бъдем по-внимателни във всяко отношение.

ЦР: Кой спечелва войната обаче? Хибридната война.

НН: На този етап няма никакво основание за съмнение, че стоим добре, имаме подкрепа от страна на съюзниците. Но нека не подценяваме интуицията на българския народ. И нека кажа нещо много важно, което имам като убеждение. Мисля, че от цялата тази хибридна война, след целия този натиск не само, че доверието към НАТО, към членството на България в ЕС, не е намаляло. Точно обратното – то се увеличава. И аз, ако бях на мястото на тези хора, които дават милиони, бих си поискал парите обратно!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране