27.04.2016 | 19:41
Пазарджик забрани бурките
Глобата е 300 лв., при рецидив - 1000 лв.

Пазарджик стана първият град в България, който забрани носенето на бурки и никаби на обществени места. Промяната в общинската наредба за обществения ред бе гласувана от 41 общински съветници, като 39 от тях подкрепиха забраната, а само двама гласуваха против – представителите на „Евророма”.

В началото на заседанието кметът Топор Попов оттегли своето предложение за забраната на бурките в обществените и държавните институции, като по този начин за обсъждане и гласуване остана само по-строгия проект, внесен от ВМРО.

С него се забранява носенето на облекло, което покрива лицето, на всички обществени места, включително паркове, градинки, училища и градски транспорт. Забраната влиза в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на общинския съвет и един местен вестник.
Общинският съвет гласува при нарушение на наредбата да бъде налагана глоба от 300 лв., а повторно или всяко следващо – 1000 лв.

Темата за бурките излезе на преден план, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска забраната им. В темата се включиха със същото мнение редица публични и обществени фигури, а кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че внася поправки в наредбата за обществения наред, с които да се забрани посещения на обществени институции и училище с прикрити лица, т.е. с бурки и/или никаби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране