16.12.2015 | 0:01
Пеевски и Златев ще гушнат 1 млрд. лв. за строеж на 60 км. от “Хемус”
Държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала “Хемус“. От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на “ПСТ груп”, свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. – в “Джи Пи груп”.

“Джи Пи груп”е сочена за близка до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев, разкрива varnahot.com

Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.  Офертите на победителите надвишаваха два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван – те печелят почти всички големи поръчки при управлението на това правителство!

Държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение “Хемус БГ” (“ИСА 2000″ и “ОРС Инфраструктура”) за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската “Ташяпъ Иншаат Тааххют” за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на “Хемус БГ” е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Мотивите, с които са отстранени тези участници са меко казано странни! Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според тях нямало как строителството да бъдело толкова евтино!?!

Ако двата кандидата не бяха елиминирани, “Хемус” можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино!

Въпросите, които изникват след запознаване със скандалните факти са следните:

1. НЕ Е ЛИ ИДЕЯТА НА ТЪРГА ДА СЕ ТЪРСИ НАЙ-ДОБРАТА ЦЕНА?

2. СЛЕД КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ПЪТИЩА И СЕ КАЧВАТ ЦЕНИТЕ НА ВИНЕТКИТЕ ЗАЩО С ЛЕКА РЪКА СЕ ДАВАТ БЛИЗО 70 МЛН.ЛВ ПОВЕЧЕ ЗА 60 КМ?

3. КАК ОЧАКВАМЕ ДА ДОЙДАТ ИНВЕСТИТОРИ СЛЕД КАТО СЕ ДЕКЛАСИРАТ УЧАСТНИЦИ В ТЪРГОВЕ, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ “НАШИТЕ” ФИРМИ?

Ние сме отвратени от това нагло и скандално решение на тръжната комисия. Това правителство от ден на ден става все по-вредно за страната. Не може от една страна да тръбиш, че пари няма, да вдигаш цените на винетките и в същото време да наливаш над 70 млн.лв в джобовете на двама скандални олигарха! От това по явен пример за корупция няма! Корупция, струваща 70 млн.лв, които ще плащаме всички ние!

1 коментар

  1. Румен каза:

    Поздравления успели българи. Скъпи др Борисов, любими ръководителю, под мъдрото ти ръководство българския народ живее все по-добре и по-добре.Ето фактите говорят и докато Вие нашите мъдри управници, ден и нощ работите за нашето добруване, защото в противен случай ще стане лошо като в Гърция, ще ни залеят бежанци като в Германия, то ние българите успяваме и крачим уверено към светлото бъдеще.Благодарим ВИ, любими ръководители,скъпо народно събрание, събрало цвета на нацията ни, мачкайте враговете народни, които дръзват да се противоставят на мъдрите Ви решения и водете добродушното стадо българско към светли бъднини и нине и присте во веки веков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране