01.07.2020 | 1:00
Персонал без заплата издаде далавера с развалена храна за болници
Редовно се готвело с развалени яйца, с пилешко месо, с прясно и кисело мляко с изтекъл срок на годност

Софийската градска прокуратура проверява доставчик на храна за няколко болници в столицата. Държавното обвинение се самосезира по случая след медиен репортаж.

Продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от всекидневното меню на болните в „Пирогов“, „Шейново“ и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Фирмата „Ира-Ирена Георгиева“ ЕТ имала договори с лечебните заведения след спечелени обществени поръчки. Признание за проблема правят пред медиите две бивши служителки, след като шефовете им спрели да плащат заплати. По думите им редовно се готвело с развалени яйца, с пилешко месо, с прясно и кисело мляко с изтекъл срок на годност, като се прилагали различни хитрости, за да не се усеща вкусът и мирисът на развалено, въпреки риска от хранителни отравяния.

От „Пирогов“ не отричат, храната редовно закъснявала и била негодна, оплаквания имало през ден и от възрастни пациенти, от родителите на деца. Предупрежденията от ръководството на болницата били десетки. „Пирогов“ и „Шейново“ вече пратили писма за прекратяване на договора с фирмата, но за да се спазят процедурите по обществените поръчки, фирмата ще продължи да доставя още месец храна на болниците.

Освен за болници, фирмата готвела и за банки, мобилни оператори, телевизии, както и за частни детски градини. Храните се доставяли без етикет.

От Столичната РЗИ правят проверки на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната, както и спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство и на установените стандартни оперативни процедури и указанията на МЗ при приготвяне на болнична храна.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране