14.06.2020 | 11:33
Перуанци пленили техници от телеком, за да не им инсталират 5G
Хората смятали, че ще се заразят с коронавируса

Осем техници бяха задържани в продължение на няколко дни от жители на перуанско село, които се опасявали, че те може да инсталират 5G технологията, която може да ги зарази с Covid-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Техниците, задържани от сряда, бяха освободени след споразумение с властите, съобщи снощи полицията. „Всички са освободени. Казват, че са били държани в добри условия“, заяви Лени Паласиос, представител на полицията в Уанкавелика, в перуанската част на Андите.

Проблемите започнали, когато техниците отишли да поправят част от телекомуникационната антена в провинция Акобамба, на над 500 км от столицата Лима. Жителите на село Чопка се противопоставили и поискали в замяна на освобождаването на техниците, те да махнат антената.
„Жителите не ги допуснали да влязат в селото, защото твърдели, че 5G технологията предава Covid-19″, уточни говорител на Хилат Перу, една от водещите телекомуникационни компании в страната.

Освобождаването на техниците било постигнато след среща между жителите на Чопка и комисия, съставена от представители на министерството на транспорта, на местните власти и на компанията. На срещата било подписано споразумение.

Говорителят на компанията отрече, че техниците са били там, за да инсталират 5G мрежа. Той посочи, че в социалните мрежи има теории, които свързват новата технология с разпространението на коронавируса.

Перу е втората най-тежко засегната от епидемията страна в Латинска Америка след Бразилия. Страната с население 33 милиона жители има над 220 700 заразени и над 6300 смъртни случая. Границите са затворени от 16 март и е наложен полицейски час.

Провинция Акобамба, в която се намира област Уанкавелика, е сред най-слабо засегнатите в страната, със само 635 заразени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране