18.02.2015 | 9:01
Пиронкова стигна до трети кръг в Дубай
Цвети се връща в топ 50 на световната ранглиста

Цветана Пиронкова стигна за първи път в кариерата си до третия кръг на тенис турнира в Дубай с награден фонд $2,513 млн. Това стана, след като най-добрата ни тенисистка победи в оспорван и труден мач първата ракета на Китай Пън Шуй, поставена под №16 в основната схема.

След 2 часа и 48 минути игра Пиронкова надделя над съперничката си, която е 23-а в света, с 3:6, 6:4, 7:6 (5). Цвети започна зле този двубой и допусна Пън Шуй да й поведе с 5:1 в първия сет, което се оказа решаващо. Във втория 27-годишната пловдивчанка дръпна в резултата на два пъти с пробиви, после спечели подаването на китайката за 5:4 и успя да затвори при свой сервис. Така  всичко започна отначало.

В третата част Пиронкова поведе с 3:1, съперничката й изравни бързо при 3:3. И двете спечелиха своите подавания и стигнаха до тайбрек. В него първата ни ракета дръпна с 6:2, после пропусна 3 мачбола (2 при свой сервис), но се добра до крайния успех на четвъртия път. Това беше нейната първа победа над 29-годишната китайка от 3-те мача помежду им.

С победата Пиронкова си осигури $26 000 и 105 точки за световната ранглиста на WTA, в която е 57-а в момента. С тях тя ще се върне в топ 50 от следващата седмица. Нейната следваща съперничка трябваше да бъде определена снощи от двубоя между поставената под №1 в схемата румънка Симона Халеп и играещата с „уайлд кард” словачка Даниела Хантухова.

И двете са й крайно неудобни. Поставената под №4 Ана Иванович (Сър) също стигна до 1/8-финалите след 6:0, 6:3 над Сабине Лисицки (Гер). В третия кръг Иванович ще играе с Каролина Плишкова (Чех), спечелила чешкото „дерби” с Барбара Стрицова с 6:4, 6:2. Напред продължават още Агнешка Радванска (Пол), Гарбине Мугуруса и Карла Суарес Наваро (Исп).Друга българка -Александрина Найденова, пък приключиучастието си на двойки със своята партньорка Евгения Родина от Русия.

Двете влязоха като първи резерви в схемата, но загубиха с 3:6, 2:6 от тандема Йелена Янкович (Сър) – Аранча Пара Сантоха (Исп). На сингъл Найденова отпадна в последния кръг от квалификациите с 5:7, 1:6 от Юлия Бейгелцимер (Укр).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране