22.02.2021 | 17:23
Планът за ваксиниране се провали
Не е нормално да чакаме електронния регистър като подарък за 3 март, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова

„Планът за ваксиниране практически не действа. Имаше нужда нещата да се коригират напълно в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но контрапунктът е, че хората показаха, че искат да се ваксинират. Организацията е лоша“. Това коментира пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя писа среден три на управляващите за имунизационната кампания.

„Не е нормално да чакаме електронния регистър като подарък за 3 март. Той трябваше да е готов по времето на сключване на електронните договори, които между другото са за над 18 млн. ваксини, т.е. за над 9 млн. души в България, колкото ние нямаме“, отбеляза проф. Кожухарова. Тя отправи критики и към математиците в щаба, които биха били по-полезни, „ако се занимаят с това, а не с анализ на ефективността на ваксините, което не е тяхна работа“.

„Имунизационните кампании, за разлика от управлението на една епидемия, изцяло зависят от хората. Управлението на една епидемия е трудно нещо и то се обуславя от редица биологични фактори, така че невинаги е справедливо да обвиняваш някого, че не се е справил много добре. Но една имунизационна кампания изцяло зависи от нас. Добре, че хората искат да се ваксинират, но очевидно нещата пак ще се решават в ход, а не на базата на предварителни стратегии“, коментира епидемиологът. Според нея, властите трябваше да наблегнат първо на имунизацията на хората, които са застрашени от лечение или смъртен изход, а сега не е ясно как се приоритизират групите за ваксинация. Все пак Кожухарова коментира, че „по принцип колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-добре, защото поне тези хора ще бъдат предпазени от тежко заболяване и това е шанс, който не бива да се пропуска“.

По отношение на дилемите коя ваксина да изберем, проф. Кожухарова обяви, че няма кой знае каква разлика между ваксините и ефекта, който очакваме от тях. „От първия момент беше ясно, че е неизпълним изборът на ваксини, не знам защо толкова го повтаряха. Нямахме истински план за действие, а през цялото време се посочваше, че хората ще имат възможност да изберат своята ваксина. Истината трябваше да се каже от самото начало – технологията няма значение за ефекта, който очакваме от ваксините“, коментира тя.

По повод непрекъснато удължаващите се срокове за поставяне на втора доза, Кожухарова обясни, че от много време в имунологията е известно, че когато втората доза се постави по-късно, може да се очаква по-висок имунен отговор. „Съобщенията за 21-ви и 22-ри ден бяха неясни още от първия момент, защото нещата в имунизациите не стоят точно така“, посочи специалистът. „Няма хубави и лоши ваксини. Който иска да се ваксинира, нека да го направи максимално бързо“, заключи тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране