28.01.2020 | 23:52
По пътя на коронавируса: Как патогенът стигна от Саудитска Арабия до Китай
Разработван ли е като биологично оръжие?

Коронавирусът, който от близо 10 дни е основна тема на дискусия не само по световните новини, но и в цялото интернет пространство, може да се окаже биологично оръжие с произход в… Канада. Тази хипотеза изказват анализатори от сайта zerohedge, представяйки документи, които, меко казано, са плащещи. Разследването проследява произхода на коронавирусът до Саудитска Арабия.

На 13 юни 2012 г.

60-годишен мъж от арабската държава е постъпил в частна болница в Джеда, със 7-дневна история на температура, кашлица и трудности при дишането. Той е нямал история с проблеми в белите дробове, не е взимал предписани дългосрочни лекарства и е бил непушач. Египетският вирусолог д-р Али Мохамед Заки тогава успява да изолира от дробовете на пациента до тогава не известен коронавирус, но поради незнание как да третира заболяването, се свързва с Медицински център Ерасмус в Ротердам, Холандия за помощ.

Биолозите там успяват да секвенсират генома на новия вирус от пробата, изпратена от д-р Заки. И така по веригата въпросният коронавирус – вече напълно анализиран биологично – достига до Канадаската микробиологична лаборатория (КМБЛ) в Уинипег, където учените усилено работят да разберат опитно кои животински видове могат да бъдат заразени и са податливи на новия вирус.

Същата тази лаборатория, според анализаторите, е таргетирана от китайски шпионаж и въпросният коронавирус пристига в Китай.

През март 2019 г. при мистериозно стечение на обстоятелствата, изключително заразни щамове на няколко вируса от лабораторията в Канада се озовават в Китай. Това събитие предизвика грандиозен скандал, при който редица експерти по биологично оръжие зададоха въпроса „Защо Канада изпраща смъртоносни вируси на Китай?“.

След кратко вътрешно разследване

става ясно, че пратката е изпратена от „китайски агенти, работещи в КМБЛ, която е единствената лаборатория в Канада, която е от четвърто ниво и е оборудвана с технологията, която може да се справя с най-опасните вируси на планетата, включително Ебола, САРС, Коронавирус и др. Само 4 месеца по-късно група от китайски вирусолози са уволнени от КМБЛ.

Смята се, твърди zerohedge, че китайците, изгонени от канадската лаборатория, са семейство микробиолози – Шянгуо Кю и съпругът й. Кю до този момент е била директорът на отделът по разработка на ваксини и антивирусни терапии към Програмата за специални патогени към КМБЛ. Тук започва и спекулацията, според която се твърди, че въпросната микробиоложка е изпратила коронавирусът към китай при „инцидента“ през март 2019 г., а крайната цел е използването на патогена като оръжие.

„Растящият интерес на Китай към биологията, към генното модифициране и други нови технологии пораждат съмнения, че такива патогени могат да се използват с военни цели. Това би означавало нападателен биологичен агент, или модифицирана бактерия, за която само Китай има лек или ваксина. Това не са военни действия в истинския смисъл на думата, но тази стратегия е начин за постигане на цел – Китай да се превърне в глобален спасител, което да отвори възможност за неописуем макро и микро финансов растеж“, казва Джеймс Джиордано – професор по неврология към университета в Джорджтаун.

Шиагоу Кю е описвана като блестящ учен, родена в Тианжин. Завършва медицинския университет в Хубей през 1985 г., пристига в Канада през 1996 г. за изследвания по дипломната й работа. В тези редове обаче се крие голяма спекулация. Родена в Тианжин и учила в Хубей.

Тианжин е град на изток от Пекин, който преди няколко години стана известен в целия свят с изключително мащабния взрив на… химична лаборатория. Това, че потенциален китайски микробиолог-шпионин идва от града, където се случи именно това събитие, е повече от „необичайно“ и вероятно не е случайност. Досега обаче никой изглежда не е изследвал това странно съвпадение.

Въпросът обаче действително е следния – ако новият коронавирус действително е бил разработван като биологично оръжие, то до каква степен публикуваните в медиите данни за смъртност и брой на заразените са точни. Още повече, че в страна като Китай, чиято власт е социалистическа/комунистическа информация за подобна епидемия би била оставена строго секретна и далеч от публичното знание. Освен ако проблемът действително не е сериозен. (Най-пресен е примерът с Чернобил, който е печално известен на широката публика и бе припомнен наскоро с успешен сериал).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране