01.04.2021 | 19:23
Политическата коректност е доведена до абсурд в САЩ и няма да завърши добре
Сергей Лавров: Гледам, чернокожи играят комедии на Шекспир и чакам бял Отело

Конфронтацията между Русия и САЩ „стигна дъното“, но Москва разчита, че благоразумието у Вашинтон все пак ще надделее, обяви външният министър на Русия Сергей Лавров в ТВ предаването „Голямата игра“ по „Първи канал“.

Той добави, че думата „война“ е въведена в международна дипломатическа употреба от западните му колеги. „Хибирдна война, разгърната от Русия“, е много популярно сега описание на това, което Западът възприема като основно събитие в международния живот“, каза още Лавров.

Той смята, че избраната от американската администрация линия на натиск върху Русия няма никакъв шанс за успех. И че въобще не е новост с идването на Джо Байдън като президент, защото тя е от много години – още до идването на власт на Барак Обама. „Както и много други ограничения, тези просто придобиха хипертрофирал, идеологизиран вид, започвайки от 2013 г., дори преди Украйна“, каза той.

„Тези дни четох, че държавният секретар Антъни Блинкен е заявил, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни, а просто се занимават с „демокрация“ и „отстояване на човешките права“.

Ако те се занимават с насърчаване на демокрацията, практиката трябва да доказва такава теория“, каза Лавров и посочи, че бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши от борда на самолетоносач е обявил установяването на демокрация в Ирак и освобождаване на страната от тоталитарния режим. А всъщност се е стигнало до стотици хиляди жертви. В резултат на американските действия в Ирак възникна терористичната групировка „Ислямска държава“, каза Лавров.

Според него политиката на Вашингтон е и причина за рухването на либийската държавност. „Демокрацията“ в Либия бе установена с бомби, с убийството на Муамар Кадафи под възторжените възгласи на Хилари Клинтън (бивш държавен секретар на САЩ). Резултатът: Либия е черна дупка. На север отиват потоци от бежанци, то които страда Европейският съюз, а на юг през страната минават потоци незаконни доставки на оръжия и терористи, от които страда Сахаро-Сахелският регион“, добави Лавров.

Той критикува и „доведената до абсурд политическа коректност, която демонстрират сега в САЩ и която няма да завърши с добро“.

„Холивуд също сменя правилата, за да отрази многообразието на съвременното общество, което също е форма на цензура, ограничаваща изкуството, налагаща някакви изкуствени ограничения, изисквания. Видях как чернокожи сега играят в комедиите на Шекспир. Само не знам кога ще има бял Отело. Разбирате ли, това е абсурд. Политическата коректност, доведена до този абсурд няма да завърши добре“, мотивира се Лавров.

„Вероятно всички искат да се отърват от расизма и това у нас никога не е предизвиквало съмнения. Ние бяхме пионери на движението за равни права на хората с всякакъв цвят на кожата. Но не трябва да се отива в другата крайност, която наблюдавахме по време на събитията с (движението) Black Lives Matter и агресията, която се прояваваше по отношение на белите хора, на белите граждани на САЩ“, каза още той.

Според Лавров САЩ искат да разпространят този подход по целия свят и смята, че „За това те имат колосални възможности“.

Той даде пример с това, че наскоро е имало международен ден, посветен на този проблем. И генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е заявил  пред Генералната асамблея, че миналата година е била година на най-сериозните и многочислени проявления на бялото „превъзходство.

„Помолих да ми изпратят пълния текст на речта му. Искам да разбера какво точно е имал предвид“, каза Лавров, защото ако това е само желание „да бъде в тренда“, то е печално. „Все пак това е ООН, а не популяризиране на американски концепции, на някокви американски тендении“, завърши руският външен министър.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране