24.03.2020 | 21:24
Полша не пусна руска помощ за Италия
Гърците трябва да пращат есемеси, за да излизат на пазар или до лекар

Полша не пусна руски самолети с хуманитарна помощ за Италия, разкри влиятелният руски парламентарист Алексей Пушков. Русия изпрати 14 военни самолета със специалисти и оборудване за Италия. На един от тях Полша е отказала преминаване през въздушното й пространство към Апенините. „Това е подлост на ниво държавна политика. Още повече, помощта е за съюзник на Полша в ЕС и НАТО“, написа Пушков в туитър. Той призова Москва повече да не разговаря с Варшава по никакви въпроси.

Гърците ще трябва да пускат есемес или да попълнят специален формуляр, за да излязат от вкъщи. На номер 13033 трябва да се заяви една от шестте причини за напускането на дома, име и домашен адрес. Допустимите причини са: аптека, лекар, закупуване на храна, банкови услуги, помощ на хора в нужда, погребение, кръщене, сватба, посещения при разведени родители, спортуване навън или разходка на домашен любимец.

Френският премиер Едуар Филип обяви нови мерки срещу епидемията, ограничава се придвижването при напускане на дома до 1 км максимум за 1 час, затварят се също откритите пазари за хранителни продукти.

Нидерландия забрани събирането в групи на повече от трима души. Градските власти ще могат да глобят всички, които нарушават правилата, включително тези, които не спазват разстояние от 1,5 метра.

Великобритания въвежда нови строги ограничения на свободата на придвижване. Британците ще могат да напускат домовете си само за купуване на стоки от първа необходимост, посещения при лекар и индивидуални спортни занимания. Излизане извън дома заради отиване на работа ще се допуска само, ако служебните ангажименти не могат да се изпълняват от дома. Срещите с приятели също няма да са възможни. Австрия разследва бар в популярен ски курорт в провинция Тирол по твърдение, че не е съобщил за случай на коронавирус. Курортът е свързан със стотици случаи на зараза в Австрия, Германия и скандинавските страни. Въпреки това пистите и баровете в курорта останаха отворени седмици наред.

6-годишно момиче почина от коронавирус в иранската провинция Северен Хорасан, съобщиха здравните власти в Техеран. В провинцията са регистрирани 189 случая на заразата, 19 пациенти са починали.

В Испания бяха открити изоставени починали възрастни хора по леглата в домовете им. Това обяви военният министър Маргарита Роблес, цитирана от „Гардиън“. 2182 души са починали в страната, а заразените се увеличиха до 33 089.

В Германия за последното денонощие бяха регистрирани 4764 случая на коронавирус, общият брой на заразените достигна 27 436. Във Франция  са починали 186 души от общо 860 след пламването на инфекцията.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 334 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 15 000. Заразата е регистрирана в 189 държави.

Китай вдига забраната за придвижване в град Ухан и провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията миналия декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране