28.02.2020 | 12:36
Поне 5 арестувани при нова прокурорска акция в Басейнова дирекция Пловдив
Сред тях била и директорката, която се оказа освободена срещу 5000 лв парична гаранция в четвъртък вечерта

Поне 5 ареста са извършени при нова прокурорска операция срещу Басейнова дирекция Пловдив, съобщава Нова тв. Сред тях е задържаната преди няколко дни с тежковъоръжени полицаи директорка Цветелина Кънева. Оказва се, че тя е била пусната снощи срещу 5000 лв парична гаранция от същата тази прокуратурата, която сега пак я арестува. Тя е била изведена днес от къщата си във Войводиново, съобщава Нова тв.

По-рано сутринта прокуратурата обяви, че е започнала операция срещу корупцията е започнала рано тази сутрин в „Басейнова дирекция“ в Пловдив. Участвали екипи на МВР под ръководството на специализираната прокуратура, както и представители на КПКОНПИ.

Новите арести се случиха точно в момента, в който екоминистъра Емил Димитров обяснявашепо Нова тв, че главният прокурор е разбрал, че е бил подведен по отношение на Кънева

Само преди няколко дни, на 25-и февруари, пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за безстопанственост на Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район. Според разследващите тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив. Тя остава в ареста за 72 часа, в рамките на които ще се прецени дали да бъде поискано от съда налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. В основата на досъдебното производство е случай от края на 2018 година, когато при проверка на „Басейнова дирекция“ в Пловдивския захарен комбинат е бил засечен незаконен сондаж и незаконно използване на вода.

Този случай направи впечатление с демонстрацията на сила от страна на прокуратура и МВР, които направиха ареста на директорката публичен, а за целта изпратиха и тежковъоръжени полицаи, носещи включително пушки помпи. Арестът на Кънева предизвика и трус в коалицията, след като и Димитров, и шефът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов обявиха, че ластика на отношенията е опънат и може да се скъса.

Днес предстои среща на екоминистъра с всички директори на басейнови дирекции и екоинспекции в цялата страната, които поискаха да се видят спешно с него. По думите на Емил Димитров-Ревизоро те дори са заявили, че искат да си подадат оставките след ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева. „Те всички искаха да дойдат днес в 11 часа и да си дадат оставките“, заяви Димитров пред Нова телевизия. „Изпитваме несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролни дейности. Ситуацията доведе до това да работим в непрекъснат стрес и несигурност“, е записано в писмо на всички директори на териториални структури до министър Емил Димитров.

„Аз също се бях приготвил да си я давам. Ако всички директори си подадат оставката, аз с кой да работя? Със секретарката си ли?“, попита Ревизоро. „Шефовете на дирекциите не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно. Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят. Ако 80 човека в цялата страна си подадат оставките, аз с кого да работя?, подчерта отново той. Преди ден той заяви, че ако се приложи закона, всички ВиК-та би трябвало да затворят.

Емил Димитров смята, че прокуратурата е подведена за ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив. „Пожелавам й справедлив съдия. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главния прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие“, каза той. Точно в този момент и в тв студиото той обаче разбра, че има нова акция в пловдивската басейнова дирекция.

От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони, обяви още Димитров. Той обясни, че на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи, заяви Димитров. „Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират“ посочи Димитров. По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране