21.01.2021 | 16:14
Пожар избухна в най-големия завод за ваксини на АстраЗенека
Положението е под контрол, производството на Covishield не е засегнато, обявиха властите в Индия

Пожар избухна в Индийския серумен институт в Пуне, считан за най-големия производител на ваксини в света, съобщиха световните информационни агенции.

Серумният институт произвежда милиони дози от коронавирусната ваксина Covishield, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. Тази ваксина бе одобрена спешно от индийските власти за ваксинация на населението.

В местни ТВ канали и в социалните мрежи вече има десетки клипове от гъстите облаци дим, които се издигат от мястото. Твърди се, че производственият цех е засегнат.

Зам.-комисарят на полицията г-жа Намрата Патил заяви пред телевизия PTI, че пожарът е избухнал в 14:45 ч. местно време на 4-ия и 5-ия етажи на сграда SEZ3 на Серумния институт.

„По първоначална информация, от мястото са евакуирани трима души“, допълни тя.

Според изпълнителния директор на Института Адар Поонавалда пожарът е на строителна площадка на територията на комплекса, който се простира на повече от 100 акра, и към момента няма опасност за производството на ваксините.

„Опитваме се да изтеглим от мястото един или двама човека, което ни е основният приоритет сега. По-късно ще направим оценка на ситуацията и на щетите“, каза той пред NDTV.

На пресконференция преди малко главният министър на щата Махаращра – Удхав Такъри, каза, че пожарът е овладян и положението е под контрол.

„По информацията, която получихме, огънят е овладян. Той не е достигнал до цеха за производство на ваксината среку Covid-19. Сградата, в която е избухнал пожарът е за производство на БЦЖ ваксини и няма нищо общо с Covishield. Разследване ще установи причините за възникването на пожара“, каза още той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране