28.03.2021 | 11:01
Преминахме към лятно часово време
24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето

Тази нощ, в 3 часа, преминахме към лятното часово време.  Трябва да преместим стрелките на часовниците с час напред, припомнят от Българския институт по метрология.

През март 2019 Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа.  Държавите членки трябваше сами да решат дали да преминат изцяло на лятно или на зимно часово време, но заради Covid пандемията, това така и не се случи.

Преминаването от зимно към лятно часово време отнема един час от съня ни. То се отразява не само на часовниците ни, но и на нашия всекидневен ритъм и на здравето. След смяната от зимно към лятно часове време сутрин ще е тъмно по-дълго, а вечер ще е светло до по-късно. При тези обстоятелства някои хора, особено децата и по-възрастните, понякога се оплакват от безсъние и загуба на апетит. Но има ли наистина подобна връзка, пита в. „Франкфуртер Рундшау“? Проучване на института „Форса“ показва, че 24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето.

Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48 процента). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране