01.04.2021 | 15:30
Президентът: Гласувайте, време е за нови идеи и нови хора
От нашия избор зависи дали децата ни ще останат в България или ще търсят щастието си далеч от Родината

Президентът Румен Радев направи обръщение към българските избиратели преди парламентарния вот, който трябва да се проведе на 4 април. В изявлението си той призовава всички да гласуват, защото „приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза (…) и е време за „нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите“.

„Конституцията дава правото на всеки от нас да прецени по-свободен ли е днес, отколкото преди 4 години. По-богат ли е, по-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди. Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата му. Или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си“, заяви Радев.

„Кому да поверим бъдещето си е въпросът, който следва да определи нашия избор. Онзи, на когото поверим хазната ще може да похарчи средствата, за да защитава или напротив – да ограничава свободата. От него до голяма степен ще зависи дали ще чуваме истината в обществените медии. Дали ще можем да разчитаме на бързо и справедливо правосъдие. Дали държавата ни ще подаде ръка когато сме в нужда. Най-сетне – от нашия избор зависи дали децата ни ще останат в България или ще търсят щастието си далеч от Родината. Дали внуците ни ще разговарят с нас на български“.

След това Румен Радев направи кратък обзор на досегашното управление.

„Приключва еден мандат белязян от скандали, разкрития , протести  и икономическа криза. Доверието в старото Народно събрание отдавна рухна.  Хиляди българи поискаха предсрочни избори още през лятото на миналата година. Получиха отказ, с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемия. Дойде време за редовните избори, но, както виждаме, пандемията е още тук. И неясно докога. За изминалите месеци кризата се задълбочи – България загуби лекари, медицински сестри, учители. Много от нас загубиха близки хора не само заради коронавируса, но и заради блокирания достъп до здравеопазване. Смъртността е рекордна, но страхът не е изход. Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата. Време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите. Много бе сторено с годините, за да бъдат отблъснати българите от политиката. Това е удобно за враговете на свободата. Стотици хиляди сънародници зад граница и този път няма да успеят да гласуват за бъдещето на България, в която мнозина копнеят да се върнат“, заяви Радев.

Президентът обаче призовава всеки пълнолетен гражданин да упражни правото си на глас на 4 април:

„Но, каквито и да са преживените от нас разочарования, веднъж на 4 години ние имаме право да се произнесем относно своето бъдеще. В изборния ден всеки от нас – млад или стар, богат или беден – има своя равен дял в съдбата на България и трябва да го вложи премислено, критично и осъзнато. Който не гласува, оставя съдбана на Родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор, на контролирания и купения вот , които са печален факт от години.

Затова призовавам всички вас, пълнолетните българи: Мислете, преценете, гласувайте! В неделя всичко зависи от нас!“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране