08.08.2017 | 11:12
Президентът наложи вето на закона за околната среда
Държавният глава връща разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите промените в Закона за опазване на околната среда. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. Държавният глава налага вето на текстовете, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. В мотивите за ветото обаче се изтъква, че екологичното законодателство е превантивно насочено, като целта му е да не настъпят непоправими екологични последици. Гаранция за това е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране