21.01.2015 | 8:45
Приходите в хазната набъбват с 1 млрд. лв.
Премиерът с оптимистична прогноза за годината

Приходите в бюджета към края на годината могат да надхвърлят събраните през 2014 година средства с между 500 млн. лв. и 1 млрд. лв. Тази прогноза направи вчера премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че всяка сряда се среща в кабинета си с представители на приходните ведомства, прокуратурата, следствието и с финансовия министър Владислав Горанов, за да му докладват как върви борбата с контрабандата и със сивата икономика и как се изпълнява бюджетът. „Полагаме огромни усилия да си съберем приходите”, заяви Борисов и изведе като първостепенна задача на службите борбата с ДДС измамите, укриването на данъците и сивия сектор.

Според него при увеличаване на постъпленията би се отворила възможност и за даване на великденски добавки за пенсионерите. Като необходима допълнителна мярка за изсветляване на икономиката премиерът посочи свързване и на ведомствените бензиностанции със системата на НАП, за да се отчитат приходите им онлайн. Според него недоволството на земеделците, че това било скъпо начинание, е несъстоятелно, като подчерта, че за свързването на 1 обект били необходими около 5000 лв.

В същото време Борисов изтъкна: „1,1 млрд. лв. субсидия ще им дадем на земеделските стопани, така че не могат да ми казват, че няма пари”.27 млрд. долара са изтекли от България за последните 10 години, пресметна също така Борисов. Това били пари на чуждестранни инвеститори, изнесени като печалба. Според премиера има свръхпечеливши инвестиции в България, които едва ли могат да съществуват в друга държава.

Борисов успокои, че подготвяната реформа в пенсионната система не е с цел закриване на частни фондове и отваряне на пазара за нови, а за гарантиране, че дружествата ще дават добра доходност на осигурените в тях и че няма да инвестират в свързани фирми, за което самият той бил чул. Премиерът не пропусна и темата с „Южен поток”, като подчерта, че „със заплахите си” руският президент Владимир Путин дори ни направил услуга, като предизвикал европейската солидарност.

За отношенията в управляващата коалиция пък Борисов каза, че допълнително изпитание пред кабинета ще бъдат изборите за местна власт наесен. По-рано от коментар по темата на вицепремиера Румяна Бъчварова пък стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепи Йорданка Фандъкова за трети мандат начело на София.Във връзка със заявката, която направи, че ГЕРБ може да издигне и дама за предстоящите догодина президентски избори, Борисов заяви: „Аз само се шегувах. И то не, че няма да стане, не, че не може да стане,  просто в подобна аудитория – само жени – какво да им кажа?!”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране