28.02.2021 | 10:05
Пристигнаха новите 53 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“
Бойко Борисов поиска да бъдат пуснати зелените коридори за ваксинация със спорните като качества ваксини

Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека“ пристигна тази сутрин у нас. Това е четвъртата пратка от този препарат, но тя пак не изпълнява предварително договорените доставки, които до края на февруари трябваше да са 140 000 дози.

Ваксините бяха приети за съхранение в складовете на „БулБио-НЦЗПБ. От ранните часове полиция отцепи района, за да премине организацията гладко.

След това е създадена организация веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции и приложението им да започне като част от ваксинационния план на страната.

„52 800 не са малко дози. Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози ще бъдат разпределени още днес към 28-те РЗИ-та в страната“, съобщи пред журналисти ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, който уточни, че над 210 хиляди души са ваксинирани досега.

Към момента у нас продължава фазовото разпределение на ваксините, „зелени коридори“ ще бъдат отворени, когато има достатъчно насищане с дози от препаратите. Още днес обаче желаещи могат да се ваксинират.

„50% от пристигналите днес дози ще бъдат разпределени към лични лекари за участниците от фаза едно до фаза четири. Ние сме заложили сценарий, при който да има гаранция за втората доза“, категоричен бе изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

За ваксината от „Астра Зенека“ са поставени всички налични, като втората доза ще бъде слагана 10 седмици след първата.

здравният министър проф. Костадин Ангелов информира премиера Бойко Борисов, с когото бяха на посещение в „Пирогов“, че въпросните 52 800 дози от ваксината са пристигнали успешно.

Днес до обяд ще преценим дали да пуснем „зелени коридори“, каза Ангелов, тъй като интересът е изключително голям и има много чакащи за имунизация.

В същото време ваксинационният план в различните области върви с различни темпове.

„Там, където има чакащи, ги пуснете. Ако има пред „Пирогов“, ВМА, големите болници“, нареди Борисов.

По повод очакващата се утре доставка от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер-Байонтек“, той коментира, че те трябва да са разпределени за членовете на СИК.

„За тях сме заделили ваксини“, подчерта проф. Ангелов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране