30.10.2018 | 11:54
Продажбата на гражданство е основен източник на пари за ВМРО
Според Велизар Енчев, лидерът на партията Красимир Каракачанов е в основата на схемата и трямва да подаде оставка

„Основен източник на пари за ВМРО е услугата по продаване на българско гражданство на македонци през две фирми за превод и легализация. ВМРО носи политическа отговорност, а Каракачанов носи персонална политическа отговорност. Положението на вицепремиер Каракачанов е под въпрос, той трябва да си подаде оставката и до изясняване на всички обстоятелства той трябва да бъде отстранен. Фактите, които са пред мен говорят за такава пряка връзка.“ Това каза Велизар Енчев във връзка с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Енчев твърди, че за един български паспорт са вземани между 550 и 1500 евро. По неофициална информация за сегашните арести се говори, че става въпрос за 5000 евро за издаване на удостоверения за „български произход“. За проблема сигнализира г-жа Матева, която е била директор на дирекцията за българско гражданство в министерство на правосъдието. Тя изпраща сигнали до главния прокурор и ДАНС, в които твърди, че корумпирани представители на българските власти се занимават с продажба на българско гражданство, разказа Енчев в интервю за bTV.

Енчев цитира Матева, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора. Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

По-късно е направен опит от ДАНС Матева да бъде разпитана в дома ѝ, за което тя подава жалба до касационната прокуратура, а министърът на правосъдието Цецка Цачева я уволнява, тъй като със своите разкрития създава проблеми на Министерството на правосъдието и петни престижа на България пред европейските институции През март 2018 година за случая пише френското издание Le Nouvel Observateur. Според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”. „Противопоставях се на някои разрешения за предоставяне на българско гражданство, тъй като те бяха незаконни. Кандидатите нямаха никакъв български корен. Анулирах около 60 гражданства, след като с помощта на Интерпол стана ясно, че става въпрос за криминално проявени хора. Това е един опасен трафик, благодарение на който терористи биха могли да се сдобият с европейски паспорт“, казва Матева за френското издание. Специализирани адвокати в София са издавали документи за гражданство за около 100-200 души на ден срещу суми между 500 и 3000 евро, допълва още Le Nouvel Observateur.

Заради бездействието на българските власти, Велизар Енчев започва кореспонденция с Европейската комисия. В отговор на първото му писмо до ОЛАФ се казва, че европейските институции не могат да реагират, тъй като не става въпрос за проблем с европейски средства. Енчев репликира, че става въпрос за търговия с европейски паспорти. По думите му именно неговите сигнали до Европейската комисия са допринесли за разследването на ДАБЧ. „Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство“, посочи и Спас Ташев – бивш председател на ДАБЧ, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат. „Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България“, коментира Ташев.

Преди време никой не искаше този нонсенс „удостоверение за български произход“. Това заяви бившият председател на Агенцията за българите в чужбина (ДАБ) Райна Манджукова, която коментира ареста на своя колега и настоящ шеф на ДАБ Петър Харалампиев. По думите ѝ пред Нова телевизия, няма доказателства за български произход са в сферата на историята и реално това означава, че няма база да се докаже такъв произход. Трябва да има уточнение що е то „български произход“, защото това словосъчетание го има в два закона. Има документи, давани като доказателство за „български произход“, уточни Манджукова, но добави какви „доказателства“ се приемат – например издадени удостоверения от български неправителствени организации.

Същевременно Манджукова отрече да е чувала, че се предлагат пари за български паспорти. И напомни, че не за първи път има такива акции в ДАБ. Тя определи като „абсурдни“ обвиненията, че се събират по 5000 евро за издаване на удостоверения за български произход. Не мога да си представя, че това ще става в Агенция с 20-25 души персонал, всички щяха да знаят, уточни гледната си точка Манджукова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране