15.04.2016 | 15:24
Прокуратурата погна далаверата с ваксините, Петър Москов е в шок
Разследва се икономическата целесъобразност за закупуването им и длъжностни престъпления, свързани с вноса и износа им
Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за ваксините. То е срещу длъжностни лица  в Министерството на здравеопазването, които: са внесли Пентаксима; са внесли Еувакса; са изнесли БЦЖ ваксините с фалшифициран документ; за действия под принуда (под натиск подписаното дарение от шефа на Бул Био). Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Министър Петър Москов изпаднал в шок, след като разбрал, че ще се търси съдебна отговорност на хора, участвали в схемата с вноса на  Пентаксима и Еувакса.

Така на практика се оказва, че всеки факт от разследването на Валя Ахчиева в авторското ѝ предаване „Открито“ по БНТ, е признат за престъпление, коментираха запознати с фактите, свързани със скандала. Според тях най-сетне се е намерил един истински прокурор.

Сега предстои разследване кой е извършил престъпленията и като се отговори на тези въпроси виновните да бъдат подведени под съдебна отговорност. Разследването на предаването на Валя Ахчиева „Открито“ установи, че ваксината „Пентаксим“ се внася от Турция като дарение за България, без да има необходимото за това разрешение.

Суровината пристига в Турция от френската фирма „Санофи“, а лекарственият продукт се произвежда в турския завод „Мефар“ – там се разливат ваксините. След това от Турция те се внасят в България, без да са преминали през контрол на европейска лаборатория, което е задължително.  За ваксината „Еувакс“ се знае, че съдържа голямо количество тиомерсал и също е забранена за употреба в ЕС.

„Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини”, каза Цацаров.

Главният прокурор посочи, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият – ваксини от България към Република Турция.  Цацаров уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос – такива, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините. Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не лечебни показатели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране