19.12.2018 | 19:09
Проверяват Летище София заради съмнителен договор, шефовете му с по 50 000 лева коледни премии
Фирма с 1000 лева уставен капитал поема бизнес за 57 милиона 10 дни след регистрацията си

По 50 000 лева коледни премии ще получат тримата членове на Борда на директорите на Летище София – Владимир Рапонджиев, Ася Иванова и Мая Андреева, съобщава Offnews.bg.

В същото време там тече проверка от Министерството на транспорта заради ексклузивен договор, според който фирма “Кита България” получава монопол да снабдява всички безмитни магазини на територията на летището по определени от нея цени. Договорът е сключен от Владимир Рапонджиев без обществена поръчка или друга публична процедура, информира сайтът.

Фирмата е регистрирана на 5 септември миналата година, а на 18 септември подписва договор с Летище София. Тя има украински управител и български съдружник, регистрирана е с уставен капитал от 1000 лв, а на посочения от нея адрес в Пловдив, според Google, има гараж.

По данни на Годишния финансов отчет на Летище – София за 2017 г. годишният оборот на безмитните магазини е 57 392 000 лв, а печалбата от продажбите е 9 млн. лева и съставлява 60,8% от цялата печалба на летището.

Внимателният прочит на договора обаче оставя убеждението, че сега чрез монополно високите цени голяма част от печалбата вече ще я прибира КИТА. Летището ще получи за двегодишния срок на договора еднократно едва 135 000 евро за някаква неясна маркетингова подкрепа и то платими еднократно след 1 година (декември 2019 г.), пише още сайтът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране