04.12.2019 | 18:13
Путин: България бави „Турски поток“
Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска, каза още той

България бави реализацията на продължението на „Турски поток“ на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин, пише РИА „Новости“.

„Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл.

Изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви руският президент.

„Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода „Турски поток“ в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици“, заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

Постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на руския президент Владимир Путин, който обвини страната ни, че бави изграждането на газопровода „Турски поток“.

Борисов заяви пред бТВ, че на някой не му харесва, че България е толкова лоялен съюзник на НАТО.

„Не искам да влизам в разговор какво е искал да каже президентът Путин. Имаме гаранции от ЕС и САЩ, че България ще бъде газоразпределителен хъб. Не вярвам, че сърбите ще построят по-бързо своята част от „Турски поток“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. „България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси“, посочи премиерът. Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи „Турски поток“ с по 4-5 километра на ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране