28.09.2015 | 21:10
Путин: Горд съм с Русия, но свръхдържавността не е наша самоцел
В навечерието на своето участие в юбилейната 70-а сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк президентът на Русия Владимир Путин даде обширно интервю на журналиста Чарли Роуз. МИГNews го публикува.

Ч. Роуз: Знае се, че в ООН ще изнесете реч, която всички очакват с огромен интерес. Това се случва за първи път от много години. Какво ще кажете в ООН, на Америка, на целия свят?

В. Путин: Като се има предвид, че интервюто ни ще излезе преди моята реч,  ми се струва нецелесъобразно да излагам подробно това, което възнамерявам да кажа в ООН. Но в общи линии, разбира се, ще припомня историята на Организацията на обединените нации. Сега вече мога да кажа, че решението за създаването на ООН бе взето в нашата страна, в Съветския съюз, на Ялтенската конференция. Съветският съюз, Русия като правоприемник на Съветския съюз, е страна учредител на Организацията на обединените нации и постоянен член на Съвета за безопасност.

Естествено, с днешна дата е необходимо да се каже, че при така сложилото се развитие на международния живот ООН остава единствената универсална международна организация, призвана да поддържа мира в целия свят. В този смисъл в момента тя няма алтернатива.

Ясно е също така, че ООН е длъжна да се приспособява към променящия се свят, и всички ние непрекъснато дискутираме по въпроса как трябва да се променя тя, с какви темпове, какво качествено трябва да се измени. Разбира се, налага се, просто е необходимо да се възползваме от тази международна трибуна, за да изложим руската визия за настоящите международни отношения и бъдещето на тази организация и световната общност.

 – Очакваме да говорите за заплахата от „Ислямска държава“ и за вашето присъствие в Сирия. Каква е целта на присъствието ви в Сирия и как е свързано то с борбата с ИДИЛ?

– Аз мисля, просто не се съмнявам, че практически всички оратори ще говорят за борбата, за необходимостта от борба с тероризма. Аз също няма да избегна тази тема. Това е естествено, защото става дума за сериозна обща заплаха за всички нас, за предизвикателство към всички нас. Днес тероризмът е заплаха за твърде много държави в света, от престъпните му деяния страдат много хора – стотици хиляди, милиони. И пред всички нас стои задачата да обединим усилията си в борбата с това общо зло.

Що се отнася до нашето, както вие се изразихте, присъствие в Сирия, на този етап то се изразява в доставки на оръжие за сирийското правителство, в обучение на персонала, в оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

Ние изхождаме от Устава на Организацията на обединените нации, тоест от основополагащите принципи на съвременното международно право, съгласно което помощ – една или друга – може и трябва да се оказва само на легитимни правителства на една или друга страна с тяхно съгласие или по тяхна молба или с решение на Съвета за сигурност на ООН. В дадения случай става дума за молба на сирийското правителство за оказване на военнотехническа помощ, което и правим в рамките на  абсолютно легални международни договори.

– Държавният секретар Джон Кери заяви, че приветства вашата подкрепа в борбата с ИДИЛ. Други смятат, че това са бойни самолети и системи от преносимите зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), които се използват срещу редовата армия, а не срещу екстремистите.

-В Сирия има само една редовна легитимна армия. Това е армията на  президента на Сирия Асад. На него именно според интерпретацията на някои наши международни партньори противостои опозицията. Но в действителност, в живота, реално армията на Асад се бори с терористичните организации.

Вие знаете по-добре от мен за изслушванията, които току-що минаха в Сената на Съединените щати – където, ако не греша, военните, представителите на Пентагона, отчетоха пред сенаторите направеното от САЩ за подготовката на военни части на опозиционните сили. Целта в началото е била да бъдат подготвени 5–6 хиляди бойци, после – 12 хиляди. Накрая стана ясно, че са подготвени общо 60, а с оръжие в ръце се борят само 4–5 човека. Всички останали просто са преминавали в ИДИЛ, носейки американско оръжие. Това – първо.

Второ, според мен оказването на военна помощ на нелегитимни структури не отговаря на съвременното международно право и Устава на ООН. Ние подкрепяме изключително легалните правителствени структури.

Именно в тази връзка предлагаме сътрудничество на страните от региона, опитваме се да създадем някаква координационна структура. Аз лично съм информирал за това президента на Турция, краля на Йордания, на Саудитска Арабия. Информирахме за това и Съединените американски щати, а г-н Кери, когото споменахте, имаше обстоятелствен разговор по въпроса с нашия министър на външните работи г-н Лавров. Нашите и вашите военни също поддържат контакти и обсъждат темата. Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите.

– Готови сте да се присъедините към САЩ в борбата срещу ИДИЛ и затова се намирате в Сирия? Други считат, че целта ви е да запазите администрацията на Асад, тъй като сега той губи позициите си и войната, която се води, не е в интерес на неговото правителство. Представлява ли присъствието на Русия в Сирия запазване на Асад на власт?

-Правилно, така е. Още повече че по мое дълбоко убеждение, ако действаме в друга посока, в посока на разрушаване на легитимните структури на властта, можем да създадем ситуация, каквато наблюдаваме днес било то в други страни от региона, било то в други региони на света – например в Либия, където всички държавни институции са напълно дезинтегрирани. Подобно положение наблюдаваме и в Ирак.

Няма никакъв друг начин за решаване на сирийския проблем освен укрепване на действащите легални държавни структури, оказване на помощ в борбата с тероризма, но разбира се, и подтикване към позитивен диалог със здравата част от опозицията и извършването на политически промени.

– Както знаете, някои от партньорите в коалицията искат първо Асад да се откаже от властта и едва тогава биха проявили готовност да подкрепят правителството.

– Бих искал да им препоръчам да отправят това свое пожелание към сирийския народ. Само сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой, как и по какви принципи трябва да управлява държавата.

– Вие подкрепяте президента Асад. А подкрепяте ли това, което той прави в Сирия, и онова, което се случва с милионите сирийски бежанци и стотиците хиляди загинали – много от които убити от хора на Асад?

– А как смятате вие, правилно ли постъпват тези, които подкрепят въоръжената опозиция и най-вече терористичните организации с едничката цел да свалят Асад от власт, без да ги е грижа какво ще се случи в страната след пълното унищожаване на държавните ѝ институции?

През цялото време, нееднократно, със завидна настойчивост вие твърдите, че сирийската армия се бори със собствения си народ. Но погледнете кой контролира 60 процента от територията на Сирия: 60 процента от територията на Сирия се контролира или от ИДИЛ, или от други групировки като „Джебат ал Нусра“, които са признати за терористични и от Съединените щати, и от други държави, и от ООН.

– Готови ли сте да изпратите руски войски в Сирия, ако възникне необходимост от това в рамките на борбата с ИДИЛ?

– Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или в други страни. Във всеки случай с днешна дата не планираме такова нещо. Но мислим над това как да активизираме работата си както с президента Асад, така и с други наши партньори.

– Мнозина считат, че действията на Асад са продиктувани от интересите на ИДИЛ, че ужасното отношение към сирийския народ, срещу който режимът използва варели бомби и предприема други враждебни действия, е своего рода помощ за „Ислямска държава“.

– Използвайки официалния език на спецслужбите, мога да кажа, че подобна оценка представлява активно мероприятие на враговете на Асад, че това е антисирийска пропаганда.

– Това е много обширна формулировка. Освен всичко останало, тя може да означава нови усилия от страна на Русия за завоюване на лидерска позиция в Близкия изток и че именно това е вашата нова стратегия.

– Не. Над две хиляди бойци – имигранти от бившия Съветски съюз, се намират на територията на Сирия. Съществува опасност те да се върнат в Русия. За нас е по-добре да помогнем на Асад да се бори с тях на територията на Сирия, отколкото да чакаме завръщането им. Именно този е основният мотив, който ни подтиква да оказваме съдействие на Асад. Като цяло ние, разбира се, не желаем ситуацията в района да се „сомализира“.

– Вие се гордеете с Русия, а това означава, че искате Русия да играе по-значителна роля в целия свят. И говорим за един от примерите за това.

– Това не е наша самоцел. Аз се гордея с Русия. Ние имаме с какво да се гордеем, но нямаме фетиш по повод на свръхдържавността на Русия на световната сцена.

– Русия обаче е една от лидерските държави, защото имате ядрено оръжие. Вие сте сила, с която всички трябва да се съобразяват.

– Надявам се, иначе защо ни  е това оръжие? Украйна е отделен голям проблем, в това число и за нас. През цялото време ние казваме, че Украйна за нас е братска страна, което е факт. Нейният народ не просто е славянски, той е най-близкият до руснаците народ: езиците ни са много сходни, културата, общата история, общата религия и така нататък.

Какво смятам за абсолютно неприемливо за нас? Решаването на въпроси – в това число и спорни въпроси, вътрешнополитически въпроси в републиките от бившия Съветски съюз – с помощта на така наречените „цветни“ революции, с помощта на преврати и противоконституционни начини на смяна на действащата власт: ето това е абсолютно неприемливо. Нашите партньори от САЩ не крият, че подкрепиха онези, които застанаха срещу президента Янукович.

– Смятате, че Съединените щати са свързани със свалянето на Виктор Янукович, когато той бе принуден да избяга в Русия?

– Знам това точно.

– Откъде ви е известно?

– Много просто. Защото имаме хиляди общи и всякакви контакти, имаме хиляди връзки с хора, които живеят в Украйна. И знаем кой, къде, кога се е срещал и работил с тези, които свалиха Янукович, как те са били подкрепяни от американците, колко им е платено, как са били подготвяни, на кои територии, в кои страни, кои са били инструкторите им. Ние знаем всичко. Казано честно, нашите американски партньори вече и не крият това.

– Уважавате ли суверенитета на Украйна?

– Разбира се. Но бихме искали и другите страни да уважават суверенитета на останалите, в в това число и на Украйна. А да уважаваш суверенитета означава да не допускаш държавни преврати, антиконституционни действия и незаконна смяна на властта.

– По какъв начин се осъществява смяната на легитимната власт? Каква е ролята на Русия в обновяването на властта в Украйна?

– Русия никога не е участвала и няма намерение да участва в действия, предназначени за свалянето на легитимната власт.

– Беше ли ви нужно да използвате военна сила, за да изпълните тази цел?

– Не, разбира се.

– Мнозина говорят за военно присъствие на Русия на границите на Украйна. Някои дори твърдят, че има руски войски, които се намират на територията на съседната вам държава.

– У вас има ли военно присъствие на Европа?

– Да.

– Да не забравяме, че в Европа се намира тактическото ядрено оръжие на Съединените щати. Какво означава това? Че вие сте окупирали Германия, или че просто сте преобразували окупационните войски във войски на НАТО? А ако ние държим свои войски на наша територия на границата с някоя държава – това вече според вас е престъпление?

– В САЩ много се говори за вас.

– Нямат ли си други занимания?

– Може би те просто са любопитни хора? Може би вие сте интересен човек – вероятно това е причината? Американците знаят, че сте работили в КГБ, след това сте правили политическа кариера в Санкт Петербург, заемайки поста заместник-кмет, и после сте се преместили в Москва. Забележително е, че ви виждат на снимки гол до кръста, да яздите кон… И казват: Това е човек, който гради имидж на „силен мъж“.

Обичате работата си, харесва ви да представлявате Русия. Знам, че сте работили във външното разузнаване и разбирам, че работата ви е да „разчитате“ хората.

– Това беше моята работа. Сега имам друга работа и това продължава достатъчно отдавна.

– Някой в Русия ми беше казал, че бивши служители на КГБ няма.

– Знаете ли, нито един етап от нашия живот не минава безследно. С каквото и да сме се занимавали, каквото и да сме правили, добитите  знания и опит винаги остават с нас, а ние ги пренасяме със себе си нататък, някак продължаваме да ги използваме. В този смисъл – да, вашите познати в Русия са прави.

– Веднъж един служител на ЦРУ ми каза, че притежавате много важни качества. Че умеете да очаровате хората и при вас всичко се получава. Че своего рода съблазнявате хората.

– Е, щом са ви казали в ЦРУ, значи вероятно е вярно. Те са добри специалисти.

– Всеки политик в света би завидял на рейтинга ви в Русия. Какво ви прави толкова популярен?

– Има нещо, което ме свързва с останалите граждани на Русия. Имаме нещо общо, което ни обединява – любовта към Родината.

– По време на честванията на 70-годишнината от края на Втората световна война, когато светът си спомняше жертвите, които е дала Русия, всички бяха силно трогнати от следната картина: как стоите просълзен сред множеството, държейки в ръцете си снимка на вашия баща.

– Да, по време на Втората световна война семейството, роднините ми като цяло понесоха сериозни загуби. Това вярно. В семейството на баща ми е имало петима братя, четирима от тях са загинали. От страна на майка ми – същата картина. Русия изобщо пострада силно. Разбира се, ние не можем да забравим това и не бива да го забравяме – не за да обвиняваме някого, а за да не допуснем в бъдеще нещо подобно да се повтори.

– Вие казахте също така, че най-ужасната трагедия на миналия век е разпадането на СССР. Някои хора обаче, наблюдавайки Украйна и Грузия, смятат, че вие искате не да възвърнете съветската империя, а по-скоро да върнете сферата на влияние, която по ваше мнение Русия заслужава. Защо се усмихвате?

– Радвате ме. През цялото време нас ни подозират в някакви амбиции и през цялото време се стараят да открият скрит смисъл в нащата. Наистина казах, че смятам разпадането на Съветския съюз за огромна трагедия на XX век. Знаете ли защо? Преди всичко защото зад границите на Русия, в самота, се оказаха 25 милиона руснаци. До този момент са живели в една страна, оттук нататък изведнъж се оказват извън нейните граници. Представяте ли си колко проблеми възникнаха? Битови въпроси, разделени семейства, икономически проблеми, социални проблеми – просто не могат да бъдат изчислени.

Нима вие смятате това за нормално, 25 милиона руски хора изведнъж да се окажат зад? Руснаците в момента са най-голямата разделена нация в света. Това не е проблем? За вас – вероятно не е. А за мен е проблем.

– Мнозина в Русия ви критикуват. Сигурно ви е известно, че казват, че Русия е по-скоро автократична, отколкото демократична. Че политическата  опозиция и опозиционните журналисти са по руските затвори, убиват ги. Твърди се, че вашата власт е всецяла, а също така, че властта – още повече абсолютната власт – развращава абсолютно. Какво бихте казали на тези разтревожени от политическия климат в Русия хора?

– Не може да има никаква демокрация без спазването на закона и всички са длъжни да го съблюдават ‒ това е най-главното и основното, което сме длъжни да помним, което никой не бива да забравя. Що се отнася до трагични неща като гибелта на хора, в това число и журналисти, за съжаление такива се случват в целия свят. Но ако това става у нас, ние правим всичко, за да бъдат виновниците намерени, изобличени  и наказани.

Но най-важното, върху което ще продължим да работим и занапред, е усъвършенстването на нашата политическа система – за да могат хората да чувстват, обикновеният човек да чувства, че влияе на живота в държавата и обществото, че влияе на властта – а властта да чувства своята отговорност пред тези хора, които се доверяват на представителите на властта по време на изборните кампании.

– Както ви е добре известно, ако вие като лидер на тази страна настоявате за върховенство на закона и за това справедливостта да възтържествува, тогава може да се постигне много в изкореняването на негативните представи и внушения.

– Може да се постигне много, но не у всеки и не веднага се получават нещата. Ето, откога се развива демократичният процес в Съединените щати? От самото им създаване. И какво, вие смятате, че днес всичко от гледна точка на демокрацията е решено в САЩ? Ако всичко беше решено, Фъргюсън нямаше да има проблеми, нали така? Нямаше да има и други подобни  проблеми, нямаше да има полицейски произвол.

Задачата се състои в това да се видят всички тези проблеми и да се реагира на тях навреме и по правилния начин. Същото се отнася и за Русия. Ние също имаме много проблеми.

– Интересува ли ви Америка в по-голяма степен от всяка друга държава, с която си взаимодействате?

– Разбира се, че ни е интересно случващото се в Съединените щати. Америка оказва огромно влияние на ситуацията в света като цяло.

– Какво най-много ви харесва в Америка?

– Творческият подход към към решаването на стоящите пред Америка проблеми, откритостта и разкрепостеността ‒ това дава възможност да се разкрие вътрешният потенциал на хората. Мисля, че в значителна степен именно благодарение на това Америка има такива потресаващи успехи в своето развитие.

– Позволете да ви попитам какво мислите за президента Обама? Каква е оценката ви за него?

– Не смятам, че съм в правото си да давам оценка на президента на Съединените щати. Право на това има американският народ.

– Как мислите, дейността му в международните отношения израз ли е на слабост?

– Съвсем не смятам така. Работата е там, че във всяка страна – в това число и в САЩ, където това е най-ярко изразено – външнополитическите фактори се използват за вътрешнополитическа борба. В САЩ съвсем скоро предстои предизборна кампания. Винаги се разиграва или руската карта, или някаква друга такава.

– Позволете да ви задам следния въпрос. Как мислите, той вслушва ли се във вас?

– Струва ми се, че всички ние отчасти се вслушваме един в друг, и то именно в онази част, която не противоречи на собствените ни представи за това, което сме длъжни да направим и какво не сме длъжни.

– Как мислите, Обама счита ли Русия за равна? Как мислите, счита ли вас за равен? И по този начин ли бихте искали той да се отнася към вас?

– Попитайте него, той е ваш президент. Как мога аз да знам какво мисли той?

– Следите ли политическите дебати в Рупубликанската партия?

– Да следя така, че това да е включено в ежедневния ми режим? Не.

– Марко Рубио е един от кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия – в хода на дебатите той ви нарече гангстер.

– Как бих могъл да бъда гангстер, след като съм работил в КГБ? Това изобщо не съответства на истината.

– Хората в Русия страхуват ли се от вас?

– Мисля, че не. Изхождам от факта, че повечето хора ми се доверяват, след като гласуват за мене на избори. А това е най-важното. Това изисква огромна отговорност, колосална отговорност. Благодарен съм на хората за това доверие, но разбира се, чувствам огромната си отговорност за това, което върша, и за резултатите от своята работа.

– Както ви е известно, някои ви наричат „цар“.

– Е, и какво? Знаете ли, мене ме наричат по най-различни начини.

– Това прозвище подхожда ли ви?

– Не. Не е важно как те наричат отстрани доброжелателите и приятелите или политическите ти противници. Важното е какво самият ти мислиш за нещата, които си длъжен да правиш в интерес на страната, която ти е доверила такъв пост като глава на руската държава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране