16.03.2020 | 19:35
Путин може да остане президент на Русия до 2036 г.
Предстои текстът да бъде гласуван на референдум на 22 април

Руският Конституционен съд постанови днес, че поправките в основния закон, които позволяват на президента Владимир Путин да остане на власт още два мандата до 2036 г., са законни, предаде Ройтерс.

Това стана по-малко от седмица, след като идеята бе лансирана и Путин я подкрепи.

Съдът съобщи на сайта си своето становище от 52 страници, че готвената реформа спазва конституцията и че е изпратил решението си на Кремъл.

Предстои текстът да бъде гласуван на референдум на 22 април. Въпреки тревогите заради епидемията от новия коронавирус тази дата засега се запазва.

Решението на Конституционния съд бе огласено часове, след като над 18 хиляди руснаци подписаха петиция, настоявайки съдиите да ги защитят от незаконния преврат, както казва те.

Въпросното изменение на конституцията позволява да не се вземат предвид досегашните мандати на Владимир Путин (67 г.), който на практика управлява страната от 2000 г.

Путин подписа в събота проекта за обширна конституционна реформа, който предложи през януари, представяйки я като прехвърляне на правомощия от президента към парламента.

Включена в нея добавка няколко дни преди това, която остро се критикува от опозицията, може да позволи на руския президент да остане на власт до 2036 г.

Миналия вторник той се появи изненадващо в парламента, за да подкрепи нова поправка, която му позволява да игнорира условието в конституцията, че трябва да напусне президентския пост през 2024 г.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране