19.12.2019 | 20:46
Путин не желае да е президент след 2024 г
Български журналист му подари икона по време на годишната пресконференция

В Москва се състоя 15-ата голяма пресконференция на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин. За пресконференцията бяха акредитирани 1895 журналисти, което е рекорд. През миналата година присъстваха 1702 журналисти.

Интерес предизвика отговорът на Путин на въпрос за промени в конституцията на Русия. Президентът допусна отмяната на принципа за два мандата поред за държавния глава. „Вашият покорен слуга отслужи два мандата, след това напусна тази длъжност и негово конституционно право бе да се върне на длъжността президент, защото това вече не бяха два последователни мандата“, обясни Путин. По думите му, именно формулировката „поред“ смущава някои политолози и общественици, затова може би тя трябва да отпадне“, поясни Путин. Според руското издание на „Форбс“, отказът от думата „поред“ ще направи невъзможно преизбирането на Путин, който вече бе избиран два пъти. Член 81 от конституцията гласи, че едно и също лице не може да заема президентския пост два последователни мандата. Агенция Интерфакс припомня, че през 2012 г. Путин вече е застъпвал подобна теза.

Путин говори и за климатичните промени. Според руския лидер никой не знае причините за климатичните промени, но е важно да не се бездейства. Путин каза още, че Русия не е сред големите замърсители. Той посочи данни на ООН, според които САЩ, Китай и ЕС са най-големите, а Русия е зад тях с 6 процента.

Президентът подчерта, че за последните години Русия е пуснала в експлоатация нови 8 атомни блока. „Това ни дава големи предимства в борбата с климатичните промени“, каза Путин, отбелязвайки, че в Русия е най-зелената в света енергийна структура.

По време на пресконференцията руският президент определи главните успехи на Русия в реалния сектор на икономиката за последните 10 години. По думите на държавния глава, 75% от производствените мощности в преработващата индустрия са създадени от 2000 година. „Средната възраст на машините е 12 г., това говори какво е направено за последното десетилетие“, подчерта Путин. Сред постиженията президентът също така назова три нови летища, 12 железопътни гари, двойно увеличения брой федерални пътища.

„Ярък пример е селското стопанство. СССР винаги е бил купувач на зърно, сега Русия е най-големият доставчик на жито на световния пазар, ние изпреварихме САЩ и Канада“, добави той.

Русия е заинтересована от подобряването на отношенията със САЩ, увери държавният глава на Руската федерация. „Готови сме да продължим СТАРТ-3 още утре. Но засега нашите предложения остават без отговор. Ако го няма СТАРТ-3, в света няма да остане нищо, което да сдържа надпреварата във въоръжението“, предупреди Путин.

Той не подмина и отношенията с Украйна. Транзитът на газ през Украйна ще бъде запазен, въпреки че се изграждат нови газопроводи. Русия е заинтересована да запази този газов коридор, увери Путин. Той отчете като положителни промените в Украйна, включително решението на Киев да удължи закона за специалния статут на Донбас. Държавният глава на Русия обаче смята, че нежеланието на Киев да изтегли войските от фронта е погрешно. Той за пореден път отрече в Източна Украйна да са разположени руски войски. Въпросът за Донбас може да се реши с диалог с хората, а не със сила, убеден е Путин. Според него срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, ако има положителни промени.

Български журналист се опита да подари икона на Путин по време на пресконференция.“Това е подарък за вас“, каза той, вдигнал подаръка над главата си. „Благодаря ви много“, отговори президентът. Журналистът е Атанас Стефанов от „Булпрес“, който каза преди пресконференцията, че иконата не е случайна, защото е покровител на народите на Русия и България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране