01.07.2020 | 18:00
Путин с доживотен президентски мандат
Конституционните подправки фиксират минимална работна заплата и пенсия, забраняват гей браковете и налагат вярата в Бога

Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституционните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатира още два пъти за президент на страната, съобщи Интерфакс, цитирайки първоначални резултати от приключващия днес вот. Централната избирателна комисия на Русия съобщи, че първите официални резултати от Далечния изток на страната показват, че 72.92% са гласували в подкрепа на предложените измнения в конституцията.

Ако промените бъдат одобрение, те ще позволят на Путин да остане на власт до 2036 година, перспектива, която предизвика малък протест от критиците на Кремъл на Червения площад, посочва от своя страна агенция Ройтерс. Комисията добави, че националната избирателна активност към 13:00 ч. централно европейско време е била над 60%.

И Путин гласува

По-рано в сряда и самият Путин гласува на референдума за предложените от него конституционни поправки, които на практика ще му дадат доживотен мандат. Путин пристигна в секция в сградата на президиума на Руската академия на науките в Москва, където по традиция гласува на избори.

Той не носеше лични предпазни средства, но представителката на секционната избирателна комисия, която му даде бюлетината, беше с маска и ръкавици. Когато президентът беше в избирателната секция, там нямаше други гласуващи, но присъстваха наблюдатели. Гласуването по поправките в конституцията започна на 25 юни в цяла Русия, а днес е основният и последен ден от него. Активността до момента надхвърля 55%.

В навечерието на днешния вот президентът Владимир Путин се обърна към руските граждани с думите:

“Гласуваме не просто за поправките, облечени в ясни правни норми. Гласуваме за страната, в която искаме да живеем! Със съвременно образование и здравеопазване, със стабилна социална защита на гражданите, с ефективна власт, която се отчита пред обществото”.

Конституционните промени са повече от 200 и се отнасят до суверенитета и териториалната цялост на страната, историческата памет, руския език, Бог, грижата за децата, брака като съюз между мъж и жена, индексирането на пенсиите. Най-съществената от тях ще позволи на Владимир Путин да се кандидатира отново за президент след 2024г., когато изтича настоящият му мандат.

Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. Гражданите ще могат да гласуват само с “да” или “не”, пише ДПА. Референдумът цели да осигури демократично легитимиране на пакета, който вече бе одобрен по-рано тази година от парламента на Русия и подписан от Путин.

ОСТАВАНЕ НА ВЛАСТ

Шейсет и седем годишният Путин е на власт като президент или премиер от две десетилетия. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата.  След това той стана премиер за четири години – период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години. Думата “последователни” е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата.

ЗАСИЛВАНЕ НА КОНТРОЛА ОТ ПУТИН

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия “Единна Русия”, и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години.

Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина. Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. “Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин – със сигурност не”, написа той в ироничен коментар.

СТАБИЛНОСТ

Според национални проучвания на двете най-големи социологически агенции в Русия се очаква референдумът да бъде успешен.  Путин си е създал репутацията на гарант на стабилността на руската държава в констраст с икономическите и политическите турбуленции по време на постсъветския период през 90-те години на миналия век, преди той да дойде на власт. “Хората гласуват по-скоро равнодушно за стабилност”, каза за ДПА руският политолог Ана Арутунян – автор на биографията “Мистиката на Путин”.

ПОПУЛЯРНИ МЕРКИ

Поправките включват популярни мерки като фиксиране на минимална работна заплата и пенсия, основани на разходите за живот, което се очаква да подслади сделката за много избиратели.

ГЕЙ БРАКОВЕ И БОГ

Поправките вписват в конституцията на Русия забрана на гей браковете, както и позоваване на вярата в Бога – забележително отдалечаване от атеистичната доктрина на Съветския съюз. Повлиян от силната Руска православна църква, Путин с подписано от него през 2013 г. законодателство забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца и криминализира публичното одобрение на хомосексуалните връзки. /БТА

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране