28.03.2021 | 15:39
Разбиха група за финансови измами, завлякла бизнесмен с 1 млн. лв.
При операция на ГДБОП са арестувани 6 човека, които заблуждавали клиенти с обещания за двойни и тройни печалби

ГДБОП и прокуратурата се похвалиха с разбиването на финансова пирамида, в която са влагали хора с възможности. На специален брифинг административния ръководител на специализираната прокуратура Валентина Маджарова и зам.-директора на ГДБОП-МВР Илия Делчев обявиха, че комбинативни и манипулативни хора са мамили своите високоинтелигентни клиенти да влагат пари, в очакване на двойни и тройни печалби.

Те обаче отказаха да влязат в каквито и да подробности, както за задържаните, така и за измамените. На този етап не искаме да говорим конкретно, обяви Маджарова. Все пак тя обяви, че са задържани 6 души, които са основните лица на организирана престъпна група за финансови измами. Групата се е състояла от харизматични и интелигентни хора, които са въвеждали своите жертви в заблуждение, че след като купят голямо количество акции, тези акции ще станат много бързо ликвидни – с двойна и тройна печалба, натърти още Маджарова и обяви, че те са действали при висока конспиративност.

Бандата е действала от 2017 г. Измамите са извършени чрез много фирми, като жертвите са над 200. С тях са сключвани договори за брокерство. Само един от пострадалите е ощетен с 1 млн. лв. Пострадалите са стотици в цялата страна. Има и чужденци.
Събрахме доказателства за хората на върха на организацията. Измамените също са много интелигентни хора. Лесно е да заблудиш малограмотен и ниско интелигентен човек, но е трудно да го направиш с човек с възможности, защото само такива могат да влагат такива средства, каза прокурор Маджарова. Само един от задържаните е осъждан, другите са с чисти досиета.

Интересно е да се отбележи, че при обиските и претърсванията в офисите на задържаните беше открита техника за заглушаване на мобилните комуникации, както и всевъзможни документи и карти, включително на организации и журналистически, обяви Делчев. Той поясни, че тепърва ще се установява дали те са истински или фалшифицирани.

По-късно прокуратурата обяви, че е привлякла към наказателна отговорност и е задържала за срок до 72 часа шестте лица. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари. Двама от задържаните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата.  Става ясно, че обвиняемите са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС в Монтана и София. При нея са били иззети мобилни телефони и сим карти, както и луксозни автомобили – три мерцедеса и БМВ.

Прокуратурата разказва, че членовете на групата са се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Те въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.  С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране