14.07.2019 | 0:36
Разкодираха болестта на Меркел
Германският канцлер най-вероятно страда от редкия ортостатичен тремор, който не се лекува

Германски лекар разкодира болестта на канцлера Ангела Меркел. Според медика, пожелал анонимност пред немските медии, тя не страда нито от паркинсонизъм, нито от множествена склероза, каквито твърдения се появиха в последните дни след поредния пристъп при прием на Меркел.

Всъщност тя най-вероятно страда от изключително редкия ортостатичен тремор – състояние, което не се лекува, но в повечето случаи е безобидно.

При него треморът се отключва от долните крайници и обхваща тялото единствено, когато пациентът е прав. Той изчезва напълно или поне частично, когато болният се раздвижи или седне. Страдащите от него усещат нестабилност, когато кризата се появи, а някои я описват като болестта на разклатените крака. Често при тях болестта прогресира с времето и силно влошава качеството на живот.

Точната причина за появата на ортостатичния тремор не е открита. За пръв път е описан през 1984 г. от Хайлман и до днес има спорове сред световните медици дали това е вариация на първичния тремор, който се проявява вследствие на психологически фактори при стоене прав неподвижно, или има съвсем различна етиология.

Основният симптом е треперене и в двата крака, когато човек е прав. Треморът е неволеви, с ритмични контракции на различни мускули. Усещането при пациента е за вибрации, неконтролируемост на долните крайници и често го кара да се страхува от падане при продължителна криза. Понякога може да се прояви „скрито“ за чуждите очи, но съкращенията на мускулите могат да се пипнат по бедрата и прасците на пациента, както и чрез „слушането“ им на стетоскоп. Въпреки че обикновено болестта прогресира, няма данни тя да засяга други системи на човешкото тяло или да води до проблеми с вътрешни органи. В редки случаи треморът се появява и в ръцете.

По правило жените са по-често засегнати от мъжете, но диагностицирането е трудно и при двата пола.

Все пак медиците уточняват, че треперене, каквото изпитва Ангела Меркел, може да се дължи и на проблеми с гръбначния мозък, мултиплена склероза или пък дегенеративно изменение на гръбнака. Сред по-опасните заболявания, на които може да се дължи, са Паркинсон, болест на Уилсън, както и много други редки заболявания. Не е изключено причините да са вследствие на силен стрес или прием на специфични медикаменти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране