15.07.2015 | 21:05
Реформата е самотен дърдавец
Постигнато е, постига се, ще се постигне!

В рамките на кампанията “Деветте пътя към еврофондовете” се проведе дискусия, на която Бойко Борисов обясни що е реформа и пусна поточе от съзнанието си, размишлявайки на глас за скъпи предмети като магистрали, пречиствателни станции и др.

***

Бойко Борисов:

Гордея се с пречиствателните станции. Всичката тази смрад изтичаше в морето. В реките. Пропиваше се в подпочвените води и отиваше в здравето на хората накрая. Неслучайно сме най-болната нация. Щото като се съберат 3-4 субективни фактора – хранене, пиене, околна среда – как ше си по-здрав?! В момента от 56 пречиствателни станции – те всичките са десеткомилионни струват – имаме 35 абсолютно готови… И ви каня да отидете да видите на Варна пречиствателната станция. Или на Поморие пречиствателната станция, които сега ги открихме. Тези от Варна, които отидат да видят – на триста декара какво чудо се е изливало във варненския плаж! И аз като се сетя, че съм се къпал там! И то педесе и неколко години!

Просто като го видите, ще разберете какво сме направили и какво е реформа в дадения сектор. Отидете да видите. Какво са правили хората по Несебър, Поморие, по Бургас – да видите пречиствателните станции. 2 млн. пътници има бургаската аерогара – и е била без пречиствателна станция. Само аерогарата. Не знам казахте ли нещо по градския транспорт екологичния. Виждате разликата във въздуха. Там, където има екологичен градски транспорт, и там, където няма. И всичко това е по европейски програми. Не мога да не отбележа и подобрената ни комуникация с еколозите. Така както и на археолозите, аз ги разглеждам винаги в съдружие, защото или с едните, или с другите винаги се създава някакъв проблем. Помните, заради блатните кокичета г-жа Павлова с какви ботуши ги преместихме при “Марица” от едното место на другото. Дет се вика – едно кокиче не дадохме да загине!

С една година забавихме “Хемус”, за да могат да изгнездят щъркелите. 5 или 6 млн., по памет казвам, за “Струма” дадохме повече – за водния дърдавец. Някои от вас може да не знаят кво е. Но за да спасиме гнездата, да може да се разхождат по реката, минахме с един мост, колкото бул. “Брюксел”. За да е спокоен. И не само там. Аз, да не ме разберете криво – то малко така звучи на пръв поглед смешно, но аз им благодаря за твърдостта. И би трябвало те да отчетат пък и това, че ние навсякъде направихме – и за мечки, и за вълци тунелите, и за костенурките, и за врабчетата, и за птичките – специални покрай магистралите мрежи, да не се разваля прелета. Това всичко е екология, защото нашите деца, туристите, хората, които идват, виждат огромното биоразнообразие. Положили сме огромни усилия.

В началото тръгнахме на война – и те, и ние. Впоследствие се разбра, че с усилия от двете страни, с диалог, резултатите са факт. Сега вече ние си знаеме урока. Първо отиваме, питаме археолозите – колко време? За “Марица” им благодарих. На деня, на часа, който се разбрахме – и отидоха на друго место обаче, защото има много работа в момента. На деня и на часа излязоха (от разкопките вероятно – б.р.). Вярно е, че магистрала “Марица” отдавна щеше да е пусната. В момента тези три месеца работиме около тия 500 м., където бяха археолозите. 27-28 километра са готови, днеска могат да работят. Абсолютно готови. Но това богатство, което имаме под земята – археологията – го извадихме, занесохме го в музеите. И ще тръгне.

…Няма по-голяма подкрепа за бизнеса, за туризма, за здравето на хората – не ги градирам по важност, всичко е изключително важно – от това да са ти чисти водите, да ти е чист въздухът, да ти е чиста природата. С тази реформа всичко това е постигнато, постига се – и имаме 5-6 млрд по следващия период – да се направи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране