05.02.2015 | 19:39
Резки промени във вътречерeпния климат и златоустия речеви поток
Контролирано изпускане от БеБе

Обръщаме внимание на читателя, че освен на указаните с многоточие места, текста на стенограмата (от заседанието на МС, 4.02.2015) предаваме дословно, като не спираме да се удивляваме на резките завои, подводните течения и пълноводието в потока на премиерското съзнание.

***

БОЙКО БОРИСОВ: Няколко думи от Ивелина Василева по язовирите.

ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА, министър на околната среда и водите: (…) (Отчет за мерките – б.р.) (…)

…За краткото време в продължение на два месеца бяха извършени поредица от проверки от страна на басейновите дирекции, НЕК, „Язовири и каскади“, „Напоителни системи“, МВР и съответните общини в пълна координация с областните управители и това допринесе до изясняване на собствеността на 253 язовира от общо 268 с неопределена собственост. Останалите се контролират от областните управители. (…)

ББ: Първо, изясни ли се вече кой язовир на кого е ме интересува? (Министърката току що е докладвала тая данна – б.р.)

ИВ: От тези 268, които към началото на мандата ни бяха с неопределена собственост, в момента е изяснена собствеността на 253. Това беше в резултат от усилените и координирани действия.

ББ: Сиреч, колко има неизяснени?

ИВ: Петнадесет, които се контролират от областните управители и те докладват редовно за състоянието.

ББ: Не се знае на кой са, сиреч, все едно са държавни?

ИВ: Точно така.

ББ: Понеже областите ги контролират вече.

ИВ: Областните управители упражняват контрол върху тях.

ББ: По темата „неизяснена собственост на язовир“ нямаме тема!

ИВ: Държа да подчертая, че по време на наводненията нямаше никакви сигнали за каквито и да било проблеми с техническото състояние на тези съоръжения.

ББ: Става въпрос, понеже всяка сряда в 9 часа събирам вътрешния и финансовия министър, НАП, „Митници“, ДАНС, главен секретар, заместник-главен прокурор по различни теми, най-вече увеличаване приходите в държавата, борба с контрабандата, данъчните измами, акцизи и всичко останало. И днес сутринта на срещата поставих въпроса и с изясняването на собствеността. Защото вчера или кога чух, че 70 язовира не се знаело на кого са, чух го по телевизията някъде. Затова още днес в писмо да се отговори на тази тема и да се приключи и вече всеки да носи отговорност за това, което притежава, или съответно пък тези, които – в случая 15 язовира има с областни управители, да си предприемат всички действия. Дали им трябват тези язовири и ако не им трябват, да ги махат. Ако им трябват… Защото сега както е киша, ще дойде лято и ще е жега и ще им трябват със сигурност за напояване, но темата трябва да е с „да“ и с „не“. Няма междинни, средни и повече варианти.

Какво стана, Ненчев, с „Миджур“ с мините?

Първо, искам да благодаря на всички министри от Дончев, Ненчев, Вучков, Калфин по социалните дейности, Ивелина и Лили (ако пропусна някой, не е нарочно), които на място контролират, действат, вземат решения. На жандармерията, на полицията, на пожарната, на армията – особено в Смолян на алпийския батальон. Много надеждно и успокояващо беше за хората, защото като гледахме реката какво чудо е и каква стихия е!! Сега съответно Вучков, това е пък хубаво, че на място присъстваш, защото в междуведомствената група като слушаш какво ти докладват, ти съответно вече си го видял.

За това дай, Боже, да спрат, макар че в събота и неделя пак дават обилни валежи, а е лошо че почвата вече действително не може да поема, особено там, в тези глинести почви около Ямбол, Сливен и надолу Елхово. И проблемът е сериозен. Факт е, че с тези климатични промени такова изпитание няма да е епизодично, няма да е временно, ще бъдат чести и за това трябва действително да знаем какво правим допълнително по темите да ги предотвратяваме.

***

Същия ден премиерът призова от парламентарната трибуна темата с наводненията да не се политизира, като използва следната досущ древноримска или древноангло-датска фраза: „Миналия мандат можех да спра дъждовете, сега не“!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране