30.01.2020 | 23:26
Румен Петков: Иван Гешев издигна Румен Радев за втори мандат!
Бих си позволил да посъветвам Васил Божков да се върне в България, заяви лидерът на АБВ

Водещ: Преди минути в ефира ни ексклузивно се включи Васил Божков, който каза, че не възнамерява на този етап да се връща в България. Намира се в съседна, близка до България балканска държава, че се страхува за живота си и ако се върне тук, знае, че ще бъде арестуван, но не знае какво ще му се случи в ареста. Темата сега специално ще коментираме заедно с Румен Петков, който е при нас в студиото, лидер на АБВ. Добро утро.
Румен Петков: Здравейте на вас и на нашите зрители.
Водещ: Предполагам, че сте чули, чакайки за този разговор интервюто с Васил Божков, какъв е вашият коментар?
Румен Петков: Три неща според мен са важни. Но първо бих си позволил да посъветвам г-н Божков да се върне в България. Защото невръщането, оставям настрани, че той не е търсен. Но три са нещата, които по мое мнение са важни. Първо, той е в позицията на един близък до премиера човек, обратната позиция, при Тодор Живков. Преди 1944 г. той се е крил, без никой да го търси.

Сега г-н Божков не се крие, но пък ние сме обявили, че го търсим чрез Интерпол, всичките пол-ове. Сега да не плашим човека, защото в европейския смисъл всичките полове вече имат други измерения. А както съм чувал, той е естет човек. Но не се прави така. Когато имаш обвинение срещу някой, го викаш, предявяваш му го. Второ, ми се струва, че е важно да се изчистят отговорностите. Едното от обвиненията е за организирана престъпна група. Ние тука чухме бившия шеф на Комисията по хазарта. Всъщност министърът на финансите назначава шефа на Комисията по хазарта. Той му е прекият ръководител. И тука опитите да се внушава, че през главата на министъра на финансите някой може да управлява Комисията по хазарта, са нелепи. В неговите правомощия е да направи каквото прецени, на министъра на финансите. Той какво е преценил? Юристи ми го дадоха, аз не съм човек, който разбира материята. Министърът на финансите е подписал заповед, в която изрично казва: образец на декларация за дължимите държавни такси по член 30, алинея 3 и 4 от Закона за хазарта, съгласно приложението, заповедта да се огласи. Ами ако в тази заповед са две колоните и Комисията по хазарт, която е под ръководството на министъра на финансите, а междуведомствена по същество, стана ясно, че са представители на няколко министерства. Министърът на финансите е дал правото на стопанските субекти да правят своя избор и Комисията по хазарта е утвърждавала този избор, значи министърът на финансите е шефът на организираната престъпна група. Защото той е дал тази възможност. Това е правено във времето и този въпрос трябва да се изчисти много бързо.
Водещ: Тя е вкарана по възможност преди години, преди да е настоящият финансов министър например Горанов.
Румен Петков: Тука пише Владислав Горанов, да речем.
Водещ: Да има две колони.
Румен Петков: Тук пише Владислав Горанов, не пише бившия, не пише по-предишния. Разбираш, че може да е виновен и Орешарски, може да е виновен и Белчо Белчев, светла му памет. Но тук пише Владислав Горанов. Той, ако е дал тази възможност, да бъде любезен главният прокурор по същия начин да влезе в кабинета на министъра на финансите и да си излезе с него с всичките камери и микрофони.
Водещ: А защо държавата не си е потърсила тези пари през петте години…
Румен Петков: Не съм аз човекът, който може да отговори за тези пет години, а човекът, който е подписал заповедта, това е Владислав Горанов.
Водещ: Как си обяснявате, че един от най-влиятелните хора, поне сочен за такъв в България, Васил Божков се включва по телефона, казва, че няма да се върне и се страхува за живота си?
Румен Петков: Първо, аз вече казах. Аз мисля, че той бърка. Той може би има основания да се страхува, може би има основания да се страхува. Той си има информация, той е един средно информиран гражданин. Но аз мисля, че ние понякога надценяваме влиянието на тези хора. Ние считаме, че те поради това, че познават премиера Борисов, Иванов, Димитров, Петков някой най-вероятно, са влиятелни. Тука стана дума, че не може да се влияе по този начин, защото министърът на финансите пряко контролира председателя на комисията. Опитите да се внушава, че някой е разпарчетосал Комисията по хазарта, са, как да кажа…
Водещ: Ами, ето казвате, Петков. Познавате ли се с него? Защото…
Румен Петков: Познавам се.
Водещ: Имало ли е чадър над него и над неговия бизнес през годините? Не говоря само сега, а през всичките тези години.
Румен Петков: Не мисля. Аз мога да гарантирам за периода 2005 -2008 г., но не мисля, че е имало чадър и не мисля, че той се е нуждаел от чадър. Аз не мисля, че той я от хората, които са се занимавали с престъпления. Напротив, и вие в анонса казахте, че благодарение на него една немалка част от нашето културно-историческо наследство беше съхранено в България.
Водещ: Ами, те може би прокуратурата накрая и съдът ще кажат кой с какво се е занимавал, ако се стигне дотам.
Румен Петков: Във всички случаи е редно да се стигне дотам. Но пак казвам, да се стигне с обема информация, която бъде предоставена на обществото.
Водещ: Ще последва ли съдбата Васил Божков на Цветан Василев?
Румен Петков: Васил Божков е умен човек и не мисля, че ще стигне дотам.
Водещ: Добре, благодаря. Толкова по тази тема. По другата, по която сме ви поканили тази сутрин. Искрите, които прехвърчат между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев. Защо се стигна до това, първо, искане и питане на Гешев до Конституционния съд за това дали може да бъде разследван президентът, какво е държавна измяна и тези записи, които бяха разпространени? Правилно ли е това да се случва?
Румен Петков: Много тънък маньовър на главния прокурор. Това да му се ненадява човек. Значи, как се шмугна, откъде се изсули и изведнъж оглави комитета по, инициативния комитет за кандидатирането на Румен Радев за втори мандат. Скъса Корнелия Нинова /…/, всичките. Той всъщност издигна Румен Радев за втори мандат. Но да говорим сериозно. Да се разхвърлят СРС-та пред публиката? Цветанов веднъж го прави от трибуната на Народното събрание, за лекарите в Горна Оряховица. Просташки, вулгарно, нагло. И тогава тези лекари осъдиха България. Въобще практиката да се разхвърлят СРС-а, а и да се счита, че някъде в гънките на чаршафите на Румен Радев се крие държавната измяна, мисля за опошляване на националната сигурност.
Водещ: Казвате обаче, интересен прочит имате за това, че Иван Гешев е оглавил инициативния комитет за следващ мандат на Румен Радев. Но има и друг прочит, че сега се удря, удря се отсега, за да няма тази своя популярност или това обществено одобрение за следващите избори през 2021-а.
Румен Петков: Вижте, във всички случаи тука имаме няколко ефекта. Дали те са целени, е друг въпрос. Пред обществото избяга един въпрос, който ние от АБВ се опитваме да обясним на публиката, че за пореден път ще бъде смишкано машинното гласуване. Питахме вицепремиера Дончев какво става с машинното гласуване, какви действия е предприела администрацията на министъра, той ни прати в Централната избирателна комисия. И скъпите ни сънародници трябва да знаят, че ГЕРБ за пореден път ще елиминират машинното гласуване, ще имаме 300 хиляди невалидни бюлетини и така. Крие се отново защо България е държавата, която плаща най-скъпия газ в Европа.
Водещ: А защо плащаме най-скъп газ?
Румен Петков: Ами, защото имаме престъпно некадърно управление на „Булгаргаз“ и министър-председателят Борисов му е съучастник, като го търпи. Чуждестранните инвеститори и нашите работодатели трябва да знаят и ние от АБВ го казваме всеки ден: ние пращаме 22 евра на мегават, Украйна плаща 13 евра на мегават, TTF в Холандия е 12 евра на мегават. След като за министър-председателя и за бизнеса това е приемливо, значи в „Булгаргаз“ всичко е наред.
Водещ: Добре. На финала да ни кажете приемливо ли е да се подслушва президентът? Независимо дали той е попаднал като част от разговорите при разработването на друго лице?
Румен Петков: Разбира се, не. Друг е въпросът, че в някои от фразите на другото лице има неприличие. Какво бил удържал, какво бил така…
Водещ: Говорим за генерал Стойков.
Румен Петков: Да. Оставям настрани, че същият Стойков носи лична вина и аз съм сезирал прокуратурата достатъчно навреме за един незаконен ремонт на самолетите L-39 и той като командващ ВВС, ако стане, не дай Боже, сакатлък с наш пилот, той носи лична вина и отговорност. Но прокуратурата тук трябва да си свърши работата докрай.
Водещ: А за какво е разследван тогава генерал Стойков, част от въпросите, които ние все още не знаем?
Румен Петков: Ами трябва да излязат и да кажат какъв е поводът. Защото иначе у публиката остава впечатление, че генерал Стойков е закачен, за да бъде чут Румен Радев. Такива пошли практики при ползването на СРС-а в различни периоди от време вероятно е имало.
Водещ: Съществуват ли такива практики? Закачаш един човек, за да можеш да чуеш друг?
Румен Петков: Аз мога да кажа кога не са съществували, но за сега не мога да кажа дали съществуват.
Водещ: Вчера в разговора заедно с Тихомир Стойчев засегнахме темата за това, че може да е провокиран по някакъв начин генерала да проведе този разговор.
Румен Петков: Аз не го познавам и не мога да го коментирам, но трябва да е ясно, че такъв похват е неприемлив, защото по този начин дискредитираме държавността. Мисля, че сегашният вътрешен министър е професионалист човек и не би се увлякъл. А кои са другите служби, които имат право да заявяват и да ползват, е въпрос, който трябва да бъде изяснен.
Водещ: Благодарим на Румен Радев за това участие.

Радио Фокус

2 коментара

  1. Красен каза:

    Защо ли Румен Петков или неговата приятелка Татяна Дончева не посъветваха и другият ни олигарх, който се крие в чужбина – фараон Цветан Василев, и той да се прибере в България и да се защитава пред съда? Все пак Василев доказано е ограбил само няколко милиарда от КТБ!

  2. Анонимен каза:

    В България се подслушват телефонните и електронни комуникации на всички обиконовени граждани без разрешение от Съдия и по лично желание или за полза от служители на МВР и разузнавателните служби. Някои разговори се подслушват от тези служители само задради отегчение и забавление по време на работа. Не само Генерала на ВВС е подслушван.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране