16.01.2020 | 17:52
Русия има нов премиер!
По предложение на Владимир Путин, Държавната дума одобри Мишустин за поста

Д ържавната дума одобри предложението на президента на Русия за назначаване на настоящия ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за премиер. 383 депутати гласуваха „за“, нито един „против“, а 41 депутати се въздържаха.

„Колеги, решението е взето. Съгласихме се да назначим Михаил Владимирович Мишустин за министър-председател на Руската федерация“, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, обобщавайки резултатите.

По-рано по време на среща с фракция „Обединена Русия“ в Държавната дума Михаил Мишустин съобщи, че са предвидени промени в новото правителство, информира БГНЕС.

„Мишустин каза, че ще обсъжда, включително с фракции кандидати за министерски позиции. Той заяви, че ще има промени в състава на новия кабинет“, посочи лидерът на „Единна Русия“ Сергей Неверов.

Националните проекти и дигиталната икономика са сред приоритетите на Мишустин като ръководител на кабинета на министрите.

Президентът Владимир Путин вчера предложи редица изменения в Конституцията на Руската федерация. По-конкретно той обяви прехвърлянето на Държавната дума на правото да одобрява кандидатурите на премиера и на вицепремиерите и министрите.

Мишустин посочи още, че като премиер на първо място ще се заеме с премахването на бариерите пред бизнеса.

„Най-важното е да се премахнат бариерите пред бизнеса, да се намалят разходите. Във всички случаи предстоят съществени разговори с бизнеса“, заяви той.

На среща с фракцията на Комунистическата партия изключи въвеждането на облекчение на данъка върху доходите на физическите лица, обещавайки целева помощ за бедните руснаци.

„Мишустин възнамерява да подпомогне 20 милиона в крайна нищета. Той каза, че няма средна класа. Отхвърли възможността за облекчение на данъка върху доходите и обеща да въведе целева помощ след две години“, се казва в изявление на партията.

Мишустин също заяви, че възнамерява да направи инвентаризация на националните проекти и да разбере какво пречи на тяхното изпълнение. Той ще се заеме и със справянето с проблемите в здравеопазването.

През септември миналата година шефът на ВТБ Андрей Костин предложи да бъдат освободени бедните руснаци от данък върху доходите чрез определяне на необлагаем минимален доход. По-късно той разказа за нарастващата подкрепа за тази инициатива сред членовете на правителството и президентската администрация. Тогава Дмитрий Медведев нарече тази тема много чувствителна, като отбеляза, че тя предстои да бъде разгледана.

Кой всъщност е Михаил Мишустин?

Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. През 1989 г. завършва Московския машинно-инструментален институт (сега – Московски държавен технологичен университет „СТАНКИН“). През 2003 г. става кандидат на икономическите науки по темата „Механизмът на държавната данъчна администрация в Русия“. Доктор по икономически науки.

През 2010 г. защитава дисертация на тема „Стратегия за формиране на данъчното облагане в Русия“. От 1992 г. Михаил Мишустин работи в Международния компютърен клуб (нестопанска организация с цел „привличане на западни съвременни информационни технологии“ в Русия). До 1995 г. е директор на лаборатория за изследвания, през 1996-1998 г. е председател на борда на Международния компютърен клуб.

През 1998 г. заема поста заместник-началник на Държавната данъчна служба на Русия „Борис Федоров“ по информационни системи за счетоводство и контрол на данъчните плащания. На 23 декември 1998 г. на базата на Държавната данъчна служба е създадено Министерството за данъци и такси.

От март 1999 г. до март 2004 г. той е заместник-министър по данъците и таксите. От 18 декември 2006 г. до 29 февруари 2008 г. Михаил Мишустин оглавява Федералната агенция за управление на специални икономически. През 2008-2010 г. е партньор в компания за управление на активи, инвестиционен бизнес, недвижими имоти и развитие на бизнеса в регионите. От 6 април 2010 г. е ръководител на Федералната данъчна служба на Русия.

Член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА. Член на Академичния съвет на Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. Член е и на Президентския съвет за развитие на финансовия пазар на Русия (2011-2018).

Награден е с орден „За заслуги към отечеството“ IV степен (2015 г.), с почетна грамота на президента на Русия (2013 г.) и благодарности от правителството на Руската федерация (2016 г.). Автор на монографията „Информационни и технологични основи на държавната данъчна администрация в Русия“ (2005).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране