29.11.2020 | 23:26
Русия към САЩ: Спрете с провокациите, че ще има ответни действия
Руски Су-27 прехвана американски разузнавателен самолет над Черно море

„Фактът на навлизането на американски военен кораб в териториално море на Руската федерация не създава и не може да създава никакви международно-правни последствия за статута на съответната акватория. Настоятелно призоваваме САЩ да се въздържат от подобни авантюри в бъдеще. В противен случай отговорността за възможните последствия ще лежат напълно върху американската страна. Оставяме си правото на ответни действия“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

„МВнР на Русия изразява решителен протест. Квалифицираме станалото като откровена провокация, насочена към нарушаване на мира и добрия ред“, пише още в съобщението.

Външното министерство пояснява, че навлизането на американския миноносец е било „с намерението да се постави под съмнение международно-правният статут на залива Петър Велики“.

„На Вашингтон е добре известна позицията на Русия по отношение на тази акватория, която се явява вътрешни води на нашата страна и върху която се разпространява суверенитетът на Руската федерация. Опитите да се твърди друго са недопустими“, добавят от МВнР.

Оттам също така отбелязват, че във връзка с инцидента е бил направен „твърд демарш спрямо американската страна по военно-дипломатически канали“.

„Очевидно, че чрез подобен род „дрънкане на оръжие“ САЩ съзнателно отиват на обостряне, отново потвърждавайки, че в сегашния исторически период силовите методи за защита на собствените външнополитически позиции за тях са най-предпочитани“, завършва руското изявление по повод инцидента от 24 ноември.

Само часове след тези закани на Русия, РИА Новости обяви, че руски изтребител Су-27 се е вдигнал, за да прехване разузнавателен самолет. Според Националния център за управление на отбраната инцидентът е станал над Черно море. Руският самолет е бил дежурен по противовъздушна отбрана в силите на Южния военен окръг. Във въздуха той е установил, че става сума за стратегически разузнавателен самолет на САЩ – RC-135, съпроводил го е в акваторията на Черно море и не е допуснал нарушаване на руската граница.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране