27.01.2015 | 22:18
Русия налива 2.3 млрд. евро в икономиката
Москва залага на реформи и ограничаване на харчовете заради санкциите

Руското правителство одобри вчера едногодишен антикризисен план, който трябва да стабилизира икономиката в условията на криза и международни санкции, който е на стойност 170 милиарда рубли (около 2.3 млрд. евро), съобщи финансовият министър Антон Силуанов. Правителствените мерки предвиждат да се подготвят дълбока структурна реформа и оптимизация на бюджетните разходи, като основната цел е да не се допусне неоправдано разпиляване на финансовите резерви на страната. Министърът на финансите изтъкна, че планът не предвижда увеличение на бюджетните разходи и е съвместим с плановете за балансиран бюджет до 2017 г. при цена на петрола от 70 долара за барел. Силуанов подчерта, че намеренията на правителството не са да харчи безотговорно резервите. Той уточни, че антикризисният план включва структурни реформи и оптимизиране на бюджетните разходи.

Според руския президент Владимир Путин антикризисният план трябва преди всичко да осигури социална и макроикономическа стабилност. За неговата реализация ще бъдат подготвени 60 законопроекта, редица президентски укази и правителствени постановления. Основната цел е да се стимулира икономическият ръст чрез подкрепа за отделни сектори на икономиката, като същевременно не се допусне рязко обедняване и ръст на безработицата. Мерките ще засегнат и държавното управление, което трябва да стане по-ефективно.

В същото време рейтинговата агенция “Стандарт енд Пуърс” понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до “боклук” – ВВ+ с “негативна” перспектива. Тя мотивира решението си с отслабването на перспективите за икономически растеж на Русия и смята, че финансовите буфери на страната са изложени на опасност на фона на обезценяване на националната валута и намаляване на приходите от износ на петрол.

“Решението на “Стандарт енд Пуърс” е взето по пряка заповед на Вашингтон”, заяви руският зам.-министър на външните работи Василий Небензя. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков решенията за кредитните оценки са политически мотивирани и не са свързани с икономическата действителност. ЕС обмисля нови санкции срещу Русия заради “отговорността” на страната за влошаването на ситуацията в Източна Украйна.

В свое съобщение премиерите и президентите на страните от ЕС искат от външните министри, които ще проведат среща утре, да “направят оценка на положението и да обмислят всяко подходящо действие и по-конкретно въвеждането на нови санкции”. В съобщението се казва, че лидерите на ЕС ще обсъдят въпроса по време на следващата си среща, която ще се проведе на 12 февруари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране