30.01.2020 | 22:50
Русия: Целенасочено тровят дружбата ни с България
Изгонването на двамата руски дипломати цели да прекъсне реализирането на постигнатите в последния период двустранни договорености, заяви руското МВнР

Русия вижда в изгонването на двама дипломати от България целенасочено желание да се отрови атмосферата на дружба между Москва и София и да се прекрати реализирането на по-рано постигнатите договорености. Това обяви на брифинг официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

„Виждаме в поредицата неотдавнашни събития целенасочено желание и намерение да се прекъсне реализирането на постигнатите в последния период двустранни договорености и просто да се отрови атмосферата на дружба и взаимноизгодно и взаимноуважително взаимодействие, която трябва да надделява в отношенията между нашите страни и народи – отбеляза Захарова. – Запазваме си правото на ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокационни стъпки лежи върху българската страна“.

На 24 януари българското МВнР обяви за персона нон грата служител в Търговското представителство на Русия и един от осемте първи секретари на посолството. Основание бе полученото становище от прокуратурата „относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – шпионство.“ Двамата руснаци напуснаха страната 48 часа след връчването на нотата.

По думите на Захарова, не са били представени каквито и да е материали, доказателства и основания, послужили за повод за това решение на българската страна. Според нея основанието е „изучаване на избирателната система на страната (България) и проявяване на интерес към енергийни проекти“.

„Това не издържа на никаква критика – отбеляза Захарова. – Ако има каквито и да е въпроси, те се решават по нормален дипломатически начин. А всичко това е пиар кампания. Такова шоу бе организирано“.

Освен това представителката на руското МВнР напомни, че на 23 януари, прокуратурата на България предяви обвинения на трима руснаци във връзка с „предполагаемото отравяне през 2015 г. на предприемача Емилиян Гебрев“. „При една много неясна, т.нар. доказателствена база и умозаключения в духа на highly likely, тази история изглежда като нищо повече от пореден елемент в антируската кампания, зад която очевидно стоят някои представители на политическия естаблишмънт в тази страна, независимо от това, че развиваме взаимноизгодни отношения“, добави Захарова.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Точен анализ, проблема е тези които организират тези враждебни действия не са тези които ще понесът отговорноста и последствията когато Руската страна реши да отговори на тези действия. Това е съответно когато лъва спи да ходиъ да мъ дърпаш опашката, след това като те одере малко с нокитите да ревнеш и да викаш виждатели нали ви казяах че лъва е лощ. Но в случая ще го отнесе цяла България която си търси от приятел да направи враг, а не подстрекателите и изпълнителите.Я да опитат същите номера с Турция и да да видят колко бърз и режещ ше е отговора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране